Новинарски сайт за човешки истории, които вдъхновяват другите, подариха холандските журналисти на своите съграждани за нова година, съобщи радио Netherlands.

В поддържането на проекта участват на доброволни начала холандски журналисти от всички медии, работещи по цял свят. Създател на сайта One11.nl е Бас Местърс, кореспондент в Италия на NOS и NRC Handelsblad.

Новата медия обяснява мисията си така: “Ние ще акцентираме на новините от друг ъгъл, гледайки през очите на тези, които градят, а не на тези, които разрушават, през очите на хората, които се справят с проблемите, често рискувайки живота си, често безкористно и винаги срещу общоприетото. Ние създаваме критична професионална журналистика. Петте основни въпроса – кой, какво, къде, кога и защо остават в сила, но добавяме и един шести – и сега какво? Резултатът не е “сайт за добри новини”. Не е задължително историите винаги да са “удобни” за четене. Ние ще покажем реалността, гледайки през раменете на “строителят”. Ще покажем бариерите, които тя/той е срещнал/а, съмненията и перспективите”.

Много национални и регионални медии обещават да публикуват част от историите от сайта, а някои от тях се очаква да бъдат екранизирани.