В рубрика „ Добри практики“ публикуваме журналистически материали, които според членовете на АЕЖ-България са пример за качествена журналистика. В рубриката досега сме включили примерите от класацията, която АЕЖ-България води до края на 2013 г. на месечна база.  Ако искате да номинирате материал за рубриката, моля изпратете обосновка в минимум три изречения на [email protected]. Настоящият материал от класацията за септември месец 2012 г, категория Гражданска журналистика.

През месец септември в българските медии се изписа и изговори много по т.нар. случай “Опиц”. Тук важна роля имаше гражданската журналистика, която първа реагира на опита на някои традиционни медии да поднесат едностранчива и вероятно манипулирана гледна точка към случилото се. От всички текстове избрахме този на Ники Спиров, тъй като бе един от първите и освен това е силен и рисков, атакуващ директно ирационализма на аргументите на “широките народни маси”, които мечтаят за крумови закони и въоръжена самозащита на населението.

Хайде вече оставете убиеца на мира!„, Ники Спиров

Рядко се забърквам в обществени и политически спорове, но тук вече чашата преля.

Ако може да спрете да ме каните да подкрепям инициативи, подписки и мероприятия в полза на “иконописеца” г-н Опиц, осъден за предумишлено убийство с огнестрелно оръжие.

Първо, това е след дъжд качулка. Къде бяхте от 2007 досега?

Второ, да се отнеме живот е постъпка, която не може да бъде оправдана с нищо. Повтарям – никой няма право да отнема живот. Господ ни е дарил с искрата на живота, ние не умеем да я запалим сами, откъде накъде ще я гасим? Когато се научите да възкресявате мъртвите, елате пак да поговорим, дотогава изобщо няма тема за разговор.

Трето. Искам да уточним – това, че човекът рисува икони, го прави автоматично добър и не много виновен, така ли? Някакъв вид индулгенция? Ама последната била на Богородица, и той бързал да я довърши за болната стара жена, преди злодеите да го отмъкнат в затвора! Моля ви се, недейте, вече ридая неудържимо! Ако този човек, освен че рисува икони, също е и вярващ (което никъде не прочетох), той би трябвало да е чувал Божиите заповеди: “Не убивай” се казва в едната. Не е “не убивай, освен крадци, наркомани, клошари, хипари, цигани, мюсюлмани и т.н.” – само “не убивай” и толкоз.

Крадецът, от друга страна, естествено е наркоман. Това, разбира се, го прави виновен до доказване на противното. Какво, не било така по закон? Е, според общественото мнение трябва да е така. Освен това е задържан 90 пъти. Рецидивист, значи. Интересно, колко пъти е осъждан? Я – един път! В моя извратен разум възниква следната противообществена мисъл: останалите 89 пъти невинен ли е бил задържан? Защо 89 пъти са задържали невинен този младеж? Или е бил виновен, но не е осъден?

Пълният текст на Ники Спиров може да намерите тук