Темата на Балканската стипендия за разследваща за журналистика (Balkan Fellowship for Journalistic Excellence) за 2011 г. е правосъдие. Това обявиха от фондация Robert Bosch Stiftung and ERSTE Foundation, които организират инициативата за пета поредна година заедно с мрежата на разследващите журналисти от Балканите – Balkan Investigative Reporting Network, BIRN.

Най-интересните идеи за разследвания на 10 журналисти от региона ще бъдат финансирани с по 2 хил. евро. Ще бъдат покрити и още до 2 хил. евро за разходи за пътувания, свързани с техните разследвания. Наред с това ще участват и в седеммесечна програма за професионално развитие, в която са предвидени семинари във Виена и Берлин.

Изискванията към участниците са да са граждани на Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Косово, Македония, Черна Гора, Румъния или Сърбия. Трябва да владеят добре английски език и да имат разрешение от работодателите си за участие в програмата.

В края на годината ще бъдат отличени и най-добрите три статии на вече избраните стипендианти. За тях е предвиден награден фонд, като първо място получава 4 хил. евро, второ – 3 хил. евро, а третата позиция – 1000 евро. Крайният срок за кандидатстване е 1 март. Повече информация за инициативата ще намерите тук.