Книгата NewsHound’s Guide to Student Journalism, която притежава характеристиките едновременно на учебник и комикс, цели не само да запълни пропуските в обучението на младите хора по отношение на журналистиката и медийната грамотност, но и да ги насърчи да работят като журналисти.

„Без подходяща основа [от познания] за това какво представлява добрата журналистика, тийнейджърите са податливи на фалшиви новини и лоша журналистика“, пише Катина Парон, автор на книгата и директор на NYC High School Journalism Collaborative, на страницата на кампанията за събиране на средства за осъществяването на проекта. „Ние, възрастните, имаме отговорността да гарантираме, че младите хора разбират колко важна е Първата поправка [в Конституцията на САЩ] за нашата демокрация.“

Книгата включва шест глави, които запознават учениците с позитивните страни на журналистиката, както и с предизвикателствата и етичните дилеми пред избралите тази професия. Главни действащи лица в историите са членовете на редакцията на вестник в градско средно училище. Те попадат в ситуации, които доста наподобяват ключови епизоди от историята на журналистиката в САЩ като аферата „Уотъргейт“. Учебникът предлага не само теория, но и практически упражнения, а илюстрациите онагледяват действителните събития, вдъхновили дадената история.

Организирането на учебника като комикс „спомага за привличането на интереса на хората към журналистиката и те могат да видят себе си в тези герои“, казва Парон пред International Journalists’ Network (IJNet). „Не всички от тези деца ще станат журналисти, но те ще научат как работи светът и [ще разберат] мястото си в него – книгата ще им помогне да бъдат по-активни в граждански план.“

Парон и илюстраторът Хавиер Гюелфи обсъждат идеята за изработването на журналистическо учебно помагало под формата на комикс от години, докато в един момент не решават, че трябва да преминат от думи към действия. През април кампанията им за събиране на средства в платформата Kickstarter постига целта си, като преминава границата от 17 000 щатски долара. Към момента събраните средства от кампанията, която се спонсорира и от Dow Jones News Fund, надхвърлят 20 000 щатски долара.

Според Парон успехът на кампанията показва, че много хора днес осъзнават роллята на качествената журналистика в демократичните общества. „Беше вълнуващо да видим колко много хора, които не са в сектора, разбират важността на журналистическото образование“, казва Парон.

По план A NewsHound’s Guide to Student Journalism трябва да излезе с логото на CUNY Journalism Press в началото на 2018 г. Помагалото ще се продава в хартиен и електронен формат. Очаква се книгата да струва около 20 щатски долара.