Google News Lab Invi BG-page-001Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) организира две обучения на тема „Новинарство в дигиталния свят“ съвместно с Google News Lab. Тренингите, предназначени за журналисти (от 10:00 до 12:00 ч) и за студенти (от14:00 до 16:00 ч), ще се проведат на 17 април (вторник) в JA Startup Hambar, бул. „Цариградско шосе“ 111Б, София Тех Парк. Специален гост и обучител ще бъде Даниел Шаса, представител на Google News Lab за Централна и Източна Европа.

Регистрирайте се за обучението на журналисти тук.

Обученията ще представят практически съвети за търсене на информация и реални казуси от цяла Европа. Ще бъдат разгледани базисни инструменти на Google за верификация на съдържание от социалните медии и инструменти за работа с бази данни, които помагат на журналистите да визуализират своите идеи. Включено е задълбочено представяне на това как Google Trends може да допълва журналистическите материали. Участниците ще се потопят във виртуалната реалност, ще изследват възможностите на 360° видеа и ще разберат как потребители от цял свят могат да използват най-модерните, бюджетни технологии в тази сфера. Ще научат как снимки от Google Maps и Earth Pro могат да допълват постове в социалните мрежи и да добавят визуален елемент към журналистическите статии. Всички тези похвати могат да се използват както в създаването на водещи новини, така и при писането на обширни разследвания. Журналистите и студентите, които ще имат възможност да се включат в обучението, ще се гмурнат и в правеното на новини с Maps, а StreetView ще им бъде помощник в търсенето на по-конкретна информация. Ще открият и нови инструменти, с които да превръщат аудио звуците в панорамни картини.

Регистрирайте се за обучението на студенти тук.

Техен гид в света на дигиталното новинарство ще бъде Даниел Шаса, който е работил за редица редакции в Полша и Обединеното кралство, преди да се присъедини към екипа на Google News Lab. Сред най-скорошните му ангажименти като журналист са старши репортер в HFMWeek, Лондон и управлението на журналистическия проект за работа с бази данни „Modern Investor’s Global WOW (Who Owns What)“ в рамките на Citywire. Няколко години е бил и редактор в най-големия бизнес ежедневник в Полша – Dziennik Gazeta Prawna.

Обученията са безплатни, но местата са ограничени и се изисква предварителна онлайн регистрация . Крайният срок е до 16:00 ч. на 16 април, 2018 г. Владеенето на английски език на добро ниво е задължително, не е предвиден превод по време на събитията.

Събитията се осъществяват в партньорство с Google News Lab и с подкрепата на Фондация „Америка за България“.