Асоциацията на европейските журналисти – България изразява възмущението си от поведението на кмета на община Симитли Апостол Апостолов спрямо кореспондентката на Би Ти Ви в Благоевград Ирина Жерева. 

Тази седмица Апостолов за пореден път обиди Жерева, докато тя изпълнява служебните си задължения, а после вместо да се извини, използва сайта на общината, за да нападне журналистката отново.

Държанието на кмета е недопустимо, а журналистката е в правото си да търси правата си по съдебен път и АЕЖ ще ѝ предложи юридическа подкрепа за оформяне на иск и внасянето му в съда. 

Подобно поведение е обида не само за личността на журналиста, а и за цялото общество, тъй като работата на журналистите е от обществен интерес.

Апостолов, за когото това далеч не е първият скандал, в който се замесва, би трябвало да е отговорен пред своите избиратели – жителите на община Симитли. Неговият случай обаче е специален – на последните и на предпоследните местни избори той бе единствен кандидат за кмет на общината. Затова няма да е пресилено да кажем, че отговорност за този кмет носят всички основни партии, тъй като никоя от тях не е издигнала негов конкурент на изборите.

Затова днес АЕЖ се обръща към лидерите на ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и Демократична България (партиите и коалициите с представители в българския и Европейския парламент) и настоява те да се разграничат от кмета Апостол Апостолов. Особено важно е такова разграничение да дойде от ПП ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, тъй като са известни близките му отношения с Апостолов, както и фактът, че синът на кмета е депутат от ГЕРБ. 

АЕЖ настоява лидерите на партии, които не желаят да бъдат свързани с Апостолов, публично да се разграничат от него и да поискат оставката му.

АЕЖ призовава медиите да защитават по-категорично журналистите си в такива случаи. Доколкото ни е известно, това е третата по ред подобна постъпка на Апостолов спрямо кореспонднетката на Би Ти Ви. Само категоричен отпор от страна на медиите ще принуди някои политици да зачитат достойнството на техните представители.