Кога ще се върнем в училище? Можем ли да ходим да плуваме през лятото? Кога ще можем отново да се срещнем с бабите и дядовците си? Колко дълго ще продължи ситуацията с коронавируса? Това са някои от въпросите на деца, на които премиера на Финландия Сана Марин, заедно с министрите на образованието и на науката и културата, отговаряха на специална пресконференция в пика на кризата през април.

Пандемията от COVID-19 доведе до драстични промени в живота на хората във всички точки на света, като децата безспорно бяха и продължават да бъдат сред най-засегнатите от ситуацията. Пренасянето на училищното образование вкъщи, затварянето на градини и ясли, изолацията от роднини и приятели, и не на последно място – страхът от невидимата опасност, са само част от предизвикателствата, пред които бяха изправени децата и младежите.

С бавното завръщане към по-нормален ритъм на живот идва и моментът да се запитаме какви са емоциите, нуждите и мислите на най-малките представители на нашето общество. Успяхме ли като медии, родители и възрастни хора, да се погрижим за защитата на най-добрия интерес на децата, както и за това питанията и вълненията им да получат адекватен отговор? Какво можем да направим оттук нататък, за да съдействаме на децата в справянето с последиците от кризата?

Отговорите на тези въпроси ще потърсим в рамките на уебинара „Деца, медии и пандемия“ на 29 май от 18.30 часа заедно с детския психоаналитик Весела Банова и Ивайло Спасов, експерт Комуникация за социално развитие в УНИЦЕФ. Модератор на разговора ще бъде Мария Черешева, журналист на свободна практика и един от основателите на АЕЖ-България.

Уебинарът е безплатен, но се изисква предварителна онлайн регистрация на: https://bit.ly/3bWPmDj . Ще получите имейл с потвърждение и линк към събитието.