На 22-ри февруари 2023 г. от 16.00 ч. ще се проведе уебинарът “Да превърнем климата в история за първа страница” предназначен за журналисти и представители на медии. Наш специален гост ще бъде британският журналист Пол Браун, кореспондент по въпросите на околната среда на The Guardian, писател и основател на Climate News Network. Организатор на събитието е платформата Климатека.

Онлайн събитието ще включва и дискусионна част, в която представителите на медиите ще имат възможност да зададат въпроси към г-н Браун и да обменят опит и с други журналисти от Унгария, Румъния и Сърбия.

Задачата на редакторите и издателите е да предложат на аудиторията си най-интересните новини и репортажи, които да грабнат вниманието на публиката. Това е и целта на медиите – не само да информират и да предлагат вълнуващи истории, но и да успеят да продадат целия тираж на вестниците или списанията, които издават. И въпреки че темата за изменението на климата невинаги е на дневен ред в медиите, какво може да направи един журналист, за да убеди редакторите и издателите си, че неговата история за климата наистина е важна?

Как продавате историите си за климата? Споменавате ли изобщо климата? Как, като журналист, можете да направите новините за климатичните промени интересни, изненадващи и най-вече свързани с живота на хората?

Според Пол Браун има много истории за климата, които си струва да бъдат разказани. И те ни най-малко не се ограничават до горещините, сушите, наводненията или калните свлачища, които отнасят цели селища. Това са истории за наука и за начин на живот, за селско стопанство, икономика, за политика и корупция, за здраве и човешки права.

  • Защо днес фермерите губят по-често реколтата си и как се променят културите, които отглеждат?
  • Къде избират хората да почиват? Твърде горещо ли е през лятото? Защо изчезва снегът през зимата?
  • Къде ще мигрират 1 милиард души, засегнати от климатичните промени в Близкия изток и тропиците?

Ако се интересувате от темата за климата, как да разказвате подобни истории и как да убеждавате редакторите си да ги публикуват, включете се в разговора с Пол Браун. 

Регистрирайте се на следния линк до 17 февруари 2023 г. След регистрацията ще получите линк към събитието. https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_E-rvhPYITEekXsBAX1AFaw

Още за Пол Браун: 

Пол Браун е редактор-основател на Climate News Network (сега The Energy Mix). В продължение на 16 г. той е кореспондент по въпросите на околната среда на The Guardian, преди да напусне вестника през 2005 г. Той има над 40-годишен опит като репортер и редактор. В момента пише за The Guardian и работи като журналист на свободна практика. Пол Браун също така преподава журналистика в Европа и Азия за фондация The Guardian. Автор е на 8 книги по въпросите на околната среда.

Пол вярва, че изменението на климата е най-важната тема, по която всеки журналист може да пише, защото от начина, по който се справим с този проблем, зависи бъдещето на цялото човечество. Но за да пишат за климатични промени, журналистите следва да са компетентни и да разбират от наука, политика и икономика, да имат око за корупцията и да вълнуват от човешките истории, които си струва да бъдат разказани.

Допълнителна информация: