World Press Institute ще представи първия си уебинар за 2021 г. посветен на темата „Въздействието на пандемията върху свободата на словото“ на 2 февруари, от 17:00 ч. българско време (10:00 ЕST).
В събитието, на което Асоциацията на европейските журналисти – България е партньор, ще участват Каиус Нийми (старши главен редактор на Helsingin Sanomat в Хелзинки и член на борда на WPI), Барбара Трионфи (изпълнителен директор, International Press Institute, Виена) и Полин Адес-Мевел (главен редактор и говорител, Репортери без граници, Париж). Вижте биографиите на участниците по-долу за повече информация.
Този уебинар е естествено продължение на успешната серия от два уебинара в края на миналата година, посветена на историческите за САЩ президентски избори , с участието на Джеймс Фалоуз от The Atlantic и Майкъл Монтгомъри от Центъра за разследващи репортажи. (Повече информация за тази поредица можете да откриете на уебсайта на WPI: https://worldpressinstitute.org/…/u-s-presidential…/)
Уебинарът е безплатен, но се изисква регистрация на този линк. Работният език на събитието е английски.Тези уебинари са възможни с подкрепата на Фондация „Америка за България“.
Биографии на участниците
От 2013 г. насам Каиус Нийми е главен редактор на водещия финландски вестник Helsingin Sanomat. Той започва журналистическата си кариера като телевизионен и радио репортер във Финландската телевизионна компания YLE през 90-те години на миналия век. Ниеми е председател на настоятелството на фондация „Helsingin Sanomat“, член на борда на директорите на на International Press Institute, както и на World Press Institute.
Барбара Трионфи е изпълнителен директор на базирания във Виена International Press Institute (IPI) –глобална мрежа от редактори, ръководители на медии и водещи журналисти, посветена на защитата и насърчаването на медийната свобода, качествената и независима журналистика. Барбара изследва и работи по въпроси, свързани със свободата на медиите и качествената журналистика повече от 25 години.
Полин Адес-Мевел се присъединява към „Репортери без граници“ (RSF) през 2016 г., където следи за свободата на информация и докладва за нарушения на правата на журналистите и медиите в 27-те държави-членки на Европейския съюз и шестте балкански държави, кандидати за приемане в блока. В момента тя е говорител на организацията и главен редактор.