Убийството на журналиста Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова в края на февруари разтърси Европейския съюз (ЕС) и насочи общественото внимание към рисковете, на които са изложени местните журналисти.

Покушението на Куцяк, който е първият убит журналист в Словакия след разпадането на Чехословакия през 1993 г., предизвика масови протести в страната и доведе до оставките на министър-председателя Роберт Фицо и ръководения от него кабинет. В средата на април пък Петер Пелегрини, който наследи Фицо на премиерския пост, обяви, че шефът на полицията Тибор Гаспар също ще подаде оставка до края на май.

Три месеца след убийството властите в Словакия продължават разследването по случая. Засега извършителите на престъплението остават неизвестни.

В същото време местната полиция си навлече гнева на международната журналистическа общност заради действията си спрямо Павла Холцова, основател на Чешкия център за разследваща журналистика и сътрудник на Проекта за отразяване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP). Холцова и Куцяк са работили съвместно в рамките на международните разследвания „Досиетата от Панама“ и „Досиетата от рая“. Двамата също така са си сътрудничили с OCCRP по разследване на предполагаеми връзки между словашкото правителство и членове на италианската мафия.

На 15 май словашката полиция е разпитала Холцова във връзка със случая. По време на разпита полицията е конфискувала телефона ѝ, за да прегледа кореспонденцията ѝ.

Тук публикуваме превод на интервюто на Холцова пред Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). В него тя разказва за срещата си със словашката полиция и споделя мнението си за случващото се в Словакия.

ICIJ: Какво се случи по време на доброволната ти среща с полицията?

Павла Холцова: Разговорът прерасна в осемчасов разпит. Отговарях честно, но полицаите се съмняваха в отговорите ми и ме обвиниха, че прикривам информация. По средата на разпита те поискаха достъп до телефона ми. Казаха, че искат „копия от разговорите ми по Signal [мобилно приложение за криптирана комуникация], данни от всякакви други мобилни приложения и копия на данните от имейл акаунтите ми от 1 януари 2016 г. до деня на разпита“. Въпросите им очевидно се основаваха на предположението, че аз съм знаела, че животът на Ян Куцяк е бил в опасност, но съм скрила тази информация от него. Предложих да им предоставя копие от последния ми разговор с Ян, но те взеха телефона с мотива, че имат нужда от много повече [информация] и най-вече всички разговори в Signal, проведени след убийството. Взеха телефона, след като отказах да им дам кодовете за достъп и паролите и информация за разговорите. Те заявиха, че ще го изпратят в съдебната си лаборатория и така в крайна сметка ще получат цялата информация.

ICIJ: Полицията обясни ли по-подробно какво търси?

Павла Холцова: Те разполагаха с прокурорска заповед за достъп до цялата информация на телефона ми, но отидоха дори по-далеч. Струва си също да се отбележи, че заповедта не беше от прокурора, който разследва убийството на Ян. Те поискаха достъп до настройка на разработчика, така че да имат пълен контрол над телефона ми. Отказах да им го осигуря. Досега няма официално обяснение относно това кой е подписал [заповедта] и защо.

ICIJ: Какъв интерес прояви полицията към медийния гигант „Рингиер Аксел Шпрингер“, собственик на словашкия портал „Актуалити“ [Aktuality.sk], за който работеше Куцяк?

Павла Холцова: Попитаха дали сред акционерите в „Рингиер Аксел Шпрингер“ има словашки политици. Защо? Можем само да предполагаме.

ICIJ: От това, което казвате, изглежда, че полицията е проявила по-голям интерес към вашата работа, отколкото към убийството на приятеля ви. С това впечатление ли останахте?

Павла Холцова: Да, определено. Доверието ми в словашката полиция и решителността им да намерят истинския убиец спадна. Куцяк и годеницата му бяха застреляни от близко разстояние в дома си на 21 февруари.

ICIJ: Това първият случай след онзи ужасен ден ли беше, при който полицията разговаря с вас относно убийството?

Павла Холцова: Не. Това беше вторият ми разговор/разпит. Първият отне около час и следователката ми задаваше предимно въпроси, чиито отговори би могла да намери за 10 минути с помощта на Google – например колко висок беше Ян и кога е купил къщата, която е ремонтирал.

ICIJ: Какви бяха отношенията ви с Куцяк и Кушнирова? Колко тясно си сътрудничехте с Куцяк преди смъртта му?

Павла Холцова: Не познавах добре Мартина [Кушнирова], но бях близка с Ян. Познавахме се от пет години и работихме заедно по истории, базирани на „Досиетата от Панама“ и „Досиетата от рая“. Последният ни материал, който остана незавършен, разкриваше връзки между словашия министър-председател Роберт Фицо и най-силната италианска мафия – „Ндрангета“.

ICIJ: Продължава ли политическата криза в Словакия? Вторичните трусове в резултат от убийството на Куцяк доведоха ли до осезаема реформа?

Павла Холцова: Промените в правителството бяха доста козметични – политиците, които бяха принудени да подадат оставки, бяха заменени от други от същата политическа партия, „Смер“. Различни лица, един и същи начин на мислене. Към момента на убийството Куцяк разследваше връзки между служители на правителството и италианска мафиотска група, обвинена в злоупотреба със субсидии от фондове на ЕС. Има ли повдигнати обвинения срещу някого във връзка със стрелбата? Беше ли доказано, че мотивът [за убийството] е бил тази история? Не, няма никакви подробности за продължаващото разследване и обществото е поставено в изолация. Досега няма задържани, нито обвинени.

ICIJ: Според вас страната печели ли или губи битката с корупцията?

Павла Холцова: Трудно ми е да кажа дали има повече корупция или просто по-голяма част от тази корупция бива разкривана. Най-обнадеждаващото е, че има все повече смели – често млади – хора, които разкриват информация и докладват за корупция на работното си място, когато се натъкнат на такава. Дори има специална награда за тях, нарича се „Бяла врана“. Окуражаващо е, че те не са напуснали страната. Докато си напусках Словакия след разпита ми, се замислих колко изтощително е да се изправиш пред мощта на държавата. А да правиш това всеки ден би било изключително трудно. Поздравявам тези смели словашки разобличители и им пожелавам всичкия късмет и енергия, от които се нуждаят.

ICIJ: Колко голям е проблемът с дезинформацията, цензурата и заплахите в Словакия?

Павла Холцова: В Словакия тези три явления се припокриват само в някои области. Дезинформацията е новото черно – мнозина говорят за нея и я изследват и ние можем да видим, че тя действително вреди. Аз обаче вярвам, че когато залозите са високи, хората наистина разчтитат на традиционните и достоверни медии. Цензурата е свързана най-вече със собствениците на медии и да, в Словакия има цензура. Откритият спор между репортери и мениджмънт и уволняването на свободнопрактикуващи журналисти, работещи за словашката обществена медия RTVS, са притеснителни.

Още по темата:

Убийството на Ян Куцяк и годеницата му е резултат от системна агресия срещу журналистите в Словакия
Slovak protests force police chief to quit over journalist’s murder

Slovak police must return reporter’s seized phone immediately

ICIJ: Върху какво работите в момента?

Павла Холцова: Разследващите журналисти не обичат да разкриват върху какво работят. Това може да ги изложи на опасност. Най-общо, заедно с колегите от Проекта за отразяване на организираната престъпност и корупцията [OCCRP] работя върху обичайните теми – пране на пари, корупция и трансгранични организирани престъпни групи. Престъпниците и корумпираните обичат Чехия.

ICIJ са потърсили за коментар прокуратурата в Братислава, но не са получили отговор до момента на публикуване на интервюто.

Снимка: ICIJ