Убийството е криминално престъпление, а не риалити шоу

148

Призоваваме журналистите да не засилват мъката и страданието на близките и познатите на пострадалите, при отразяване на тежки човешки трагедии, каквото е убийството на детето в Поморие. Припомняме, че това е не само човешки дълг, но и основен принцип в журналистическата етика.

Етичен кодекс на българските медии:

„Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност. Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си.“

За съжаление отразяването на трагедията в Поморие беше превърната в риалити шоу без да се зачита огромната мъка на семейството. Близки и познати на жертвата бяха обсадени от журналисти по време на погребението, разпространени бяха кадри от траурната церемония, снимки на малолетната жертва от личните профили на нейни близки в социалните мрежи бяха използвани от медиите. Този тип информация не допринася за по-добрата информираност на обществото, а насърчава неуважително нахлуване в личния живот и засилва мъката на всички потърпевши.

Призоваваме журналистите да покажат уважение към мъката на роднините, но и към професията, която упражняват, както и към самите себе си като професионалисти.