20799930_260316961140484_8411230029197791825_nЛуп Бюро, 27-годишен френски журналист на свободна практика, задържан в Турция в края на юли по обвинения в тероризъм, е бил освободен на 15 септември.

Новината излезе ден след посещението в Анкара на външния министър на Франция Жан-Ив льо Дриан, по време на което той е настоял пред турските управляващи за бързо разрешаване на случая. По-рано подобна молба е отправил и френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Бюро, който е отразявал конфликтите в Крим, Египет, Ирак и Сирия, беше арестуван близо до турско-иракската граница в края на юли. Турските власти го обвиняват в членуване към Кюрдските отряди за самоотбрана (YPG), които Анкара счита за терористична организация.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) приветства решението на турските съдебни власти да освободи Бюро. „Следващата стъпка е да бъдат свалени всички обвинения“, заяви Арлем Дезир, представител на ОССЕ за свобода на медиите. „Журналистическата дейност не трябва да бъде криминализирана. Журналистиката не е престъпление. Призовавам за освобождаването на всички журналисти, които са в затвора заради работата си.“

През миналата седмица Дезир и Дейвид Кей, специален докладчик на Организацията на обединените нации (ООН) по въпросите на свободата на мнение и изразяване, осъдиха решението на турските власти да оставят в затвора шест журналисти и ръководители на в. „Джумхюриет“. Делото срещу тях ще продължи на 25 септември.

Турция продължава да държи в затвора Дениз Юджел, журналист на немския вестник Die Welt, който има турско и немско гражданство и беше арестуван през февруари, и немската журналистка Месале Толу, която е заплашена от 15 години затвор.

Още по темата за свободата на словото в Турция ще намерите тук.

Снимка: Free Loup Turkey – Comité de soutien à Loup Bureau.