Турският Съвет за информационни и комуникационни технологии изготви нов регламент за „Употребата на правила и процедури за интернет безопасност“, чрез който правителството цели да „предпази семействата“ от порнографско съдържание. Очаква се новото законодателство да влезе в сила на 22 август, съобщи EurActiv Турция.

Според регламента, всички потребители на интернет ще трябва да изберат един от четирите филтъра за онлайн съдържание: „семейство“, „деца“, „домашен“ и „стандартен“ пакет. Представители на правителството коментираха, че мярката е необходима, за да защити семействата, и най-вече децата, от порнографски материали онлайн. В същото време обаче, неправителствени организации в страната се обявиха срещу предложението с аргумента, че целта му е да замаскира реална интернет цензура и незаконни, абсурдни практики. По думите на критиците, липсва яснота за това кои уебсайтове могат да бъдат блокирани и поради каква причини, нито пък е ясно как това нововъведение ще бъде осъществено технически.

На 27 април турските власти представиха на интернет доставчиците и хостинг компаниите  списък от 138 ключови думи, които трябва да бъдат забранени за употреба в интернет в Турция. Журналистите в страната разкритикуваха списъка,  коментирайки, че той включва абсурдни ключови думи „свободен“, „снимка“, „дебел“ и „бременна“, както и някои имена като „Adrianne“ и  „Haydar“.

Забраната е регламентирана в директива, според която достъпът до интернет страници, съдържащи тези думи, ще бъде блокиран, а създаването на нови сайтове, които ги споменават, ще бъде невъзможно. Не е ясно обаче как и до каква степен директивата ще бъде приложена на практика.

„Турция въвежда абсурдни практики без никаква правна основа. Правителството се опитва да контролира интернет потребителите от всички възрасти чрез практики, маскирани като „защита на децата“. Чрез филтри и забрани се създава фундаментална интернет цензура“, коментира Йаман Акдениз, професор по интернет право в университета в Бигли, Турция. Той допълни, че „Турските политики по отношение на интернет съответстват все повече на тези в Китай, отколкото на тези в ЕС.

Акдениз допълни още, че хиляди уеб страници са блокирани в Турция. „Независимо, че правителството твърди, че блокира единствено достъпа до порнографски сайтове, всъщност хиляди интернет страници на алтернативни уеб медии бяха забранени, особено тези, занимаващи се с дебата по отношение на кюрдския въпрос“, обясни той.

Независимият информационен портал Bianet.org разкритикува и факта, че новите мерки по отношение на интернет съдържанието се приемат с правителствен декрет, а не чрез парламентарен вот.

По данни на Freedom House, интернет цензурата в Турция нараства, като от 2001 г. до момента са били блокирани около 5000 уебсайта. Според  Bianet.org, програмите за филтриране на съдържанието, управлявани от частни компании, са насочени към информационни сайтове, както и към интернет страниците на неправителствени организации  в областта на медиите и човешките права като Human Rights Association, радио the Voice of America, кюрдският вестник Azadiya Welat и др.

Случаите на цензура и ограничаване на правото на свобода на словото в Турция зачестяват, въпреки продължаващите критики от страна на ЕС. На 19 март т.г. около 2 хил. души излязоха на протест в турската столица Анкара заради  задържането на 27  местни журналисти. Протестиращите бяха предвождани от Freedom For Journalists Platform (GOP) – организация, която обединява над 90 турски журналистически асоциации на журналисти. Шествието беше кулминацията на поредица от журналистически акции, организирани и в Истанбул, където се събраха около 8 хил. човека.