Арести на журналисти и пореден сблъсък между управляващия елит и опозицията са горещата тема в края на 2014 г. за Турция и правителството на президента Ердоган. Како се случва с медиите в най-влиятелната съседка на България и каква е връзката с тайните общества там? По този повод в студиото на „Медиатор“ по блоградио „Землянка“ гостуваха доц. Мария Нейкова, проф. Владимир Чуков и зам.-главният редактор на в. Заман (България) – Тайфур Хюсеинов. Водещ бе Илия Вълков (Дарик радио), а предаването се излъчи на 23 декември, 2014 г.

2014 г. беше сложна за Турция, изпълнена с много събития, чийто корени са от преди четири години, когато се укрепва съюза между едрия бизнес и политиката. Тогава започва изкупуването на медии, коментира доц. Мария Нейкова. Другата голяма промяна от изминалата година е, че авторитарното управление на Реджеп Ердоган не промени отношението си към медиите. В последното десетилетие се виждат различни колизии с военните, след това с гражданското общество, а сега и с медиите, гравитиращи около движението на Фетхуллах Гюлен, добави тя.

По думите на проф. Владимир Чуков, Ердоган е затвърдил позицията си на „султан“ в собствената си държава. Той припомни суровите глоби на държавния апарат срещу неприятелските медии, които достигат до 2 млрд. долара. Арабистът разкрива и разликите между движенията на Ердоган и Гюлен, които до скоро са били близки съратници, а днес противници.

В края на 2014 г. турската полиция арестува Екрем Думанлъ, главен редактор на един от основните критични към правителството всекидневници в страната в. „Заман“. В акцията са арестувани повече от 24-ма – журналисти, изпълнителни директори, продуценти и полицаи, близки до Гюлен.

„От 2005-та г. насам в Турция се налагат все повече санкции върху свободата на словото“, отчете зам.-главният редактор на в. Заман (България) – Тайфур Хюсеинов. Той посочи, че при управлението на Ердоган страната се срива в световните класации и заема вече 154-то място по свобода на словото. През последните няколко години има над 1600 уволнени журналисти. Доц. Мария Нейкова допълва, че тенденцията да се наказват журналисти не е нова, а е още от самото създаване на турската държава и се вижда през различните й исторически периоди.