През миналата седмица турските власти са издали заповеди за задържането на 35 журналисти и други медийни служители по подозрения във връзки с мрежата на живеещия в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщава държавната новинарска агенция „Анадолу“. Девет от тях вече са арестувани.

Деветимата задържани и останалите 26 души, които се издирват, са обвинени в използването на мобилното приложение ByLock, за което се твърди, че е използвано от членовете на мрежата на Гюлен по време на неуспешния опит за преврат през юли миналата година.

Според новинарския уебсайт Bianet, цитиран от Комитетата за защита на журналистите (CPJ), деветимата задържани журналисти включват Мухсин Пилгир (бивш репортер на закритите вече в. „Заман“ и новинарска агенция „Джихан“), Йомер Фарук Айдемир (редактор новини на новинарска агенция „Ихлас“), Саит Гюркан Тузлу (преподавател във факултета по журналистика към Университет Мармара), Джюнейт Сеза Йозкан (бивш редактор новини на закритата през миналата година телевизия Саманйолу), Юсуф Дуран, Ахмет Фейзуллах Йозтюрт, Ахмет Сагърлъ (доскорошен колумнист на проправителствения всекидневник „Турция“), Мутлу Йозай (бивш репортер на в. „Заман“) и Бурак Екиджи (онлайн редактор на всекидневника „Биргюн“).

CPJ призова турските власти незабавно да освободят деветимата задържани журналисти, както и десетките други журналисти и медийни служители, задържани през последните месеци на базата на сходни обвинения.

„Правителството на Турция трябва да спре унищожаването на [оцелелите до този момент] опозиционни гласове в страната“, заяви Нина Огнянова, координатор на CPJ за Европа и Централна Азия. „Призоваваме за незабавното освобождаване на всички девет журналисти, задържани вчера [10 август], изтеглянето на всички 35 заповеди за арест на медийни служители и преустановяването на притеснителната практика на използване на приложения за криптирани съобщения като доказателство за предполагаем тероризъм.“

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговите съмишленици описват мрежата на Гюлен като терористична групировка, която стои зад миналогодишния опит за преврат, при който загинаха 250 души, а близо 2 200 бяха ранени. Те също така твърдят, че ръководената от турския проповедник организация се опитва да подкопае стабилността на турската държава, като инфилтрира свои представители в армията, полицията и съдебната система.

Повече за стремителното влошаване на медийната среда в Турция през последните месеци можете да научите от следните ни публикации:

Международна петиция в подкера на задържаните журналисти на в. „Джумхюриет“
Турските журналисти: в затвора или в изгнание
Евродепутати изпращат писма до турски журналисти в затвора
Над 70 организации настояват Турция да възстанови свободата на медиите
Amnesty International разкритикува действията на турските власти срещу кореспондента на Die Welt

 

Снимка: CPJ