Три работилници за журналисти ще бъдат част от програмата на конференцията „Нови хоризонти в журналистиката 2023“, която тази година е посветена на изкуствения интелект и отражението му върху журналистиката. Серията от обучения ще се проведе на 9 ноември 2023 г. в „Щрак“ (ул. „Христо Белчев“ 3, ет. 1, София) и включва следните теми:

9:30 – 11:00 Скритият свят на големите езикови модели (лектор Давид Джамбазов) 

11:30 – 13:00 Vera.ai: „Швейцарското ножче“ за журналисти и проверители на факти (лектор Валентин Порселини)

13:30 – 15:00 ChatGPT за новини (лектор Лорънс Дерикс)

Онлайн регистрацията за трите работилници на 9 ноември ще откриете на този линк. Моля, отбележете в нея сесиите, в които желаете да се включите. Участието е безплатно, но местата са ограничени, заради което се изисква предварителна регистрация. Работният език ще бъде английски и не е предвиден превод на български език. Регистрирайте се до 16:00 ч. на 8 ноември 2023 г.
 

Скритият свят на големите езикови модели

В тази сесия ще погледнете към вътрешния механизъм на големите езикови модели (Large Language Models – LLMs). Ще се запознаете с няколко важни идеи зад базовата архитектура, която отключва техните способности и ще открехнете прозорец към факторите, които правят моделите толкова способни както на впечатляващи успехи, така и на огромни грешки. Чрез концепцията за генерация, спомогната от извличане (Retrieval-augmented Generation – RAG), ще научите как FT разработи семантична търсачка, задвижвана от LLM, за да могат клиентите им бързо да откриват всяко ценно прозрение или информация от журналистическата съкровищница на FT.

За лектора: 

Давид Джамбазов е Senior Data Scientist в екипа на Data Science в FT. Завършил е физика и Data Science в Калифорнийския Технологичен Институт (Калтек) и Университета на Калифорния в Бъркли. Кариерните му избори са го превели от Уол Стрийт като трейдър, през улиците на Ню Йорк като директор продукция на игрални филми, до Донбас в Украйна като журналист и документален кинорежисьор. Откакто се е насочил към кариера в Data Science, фокусът му е върху проекти с NLP, Remote Sensing and Computer Vision Machine Learnin.

Vera.ai: „Швейцарското ножче“ за журналисти и проверители на факти

Цифровата дезинформация в различните ѝ видове и форми (аудио, видео, изображения и текст) представлява сериозна заплаха за функционирането на отворените демократични общества, публичния дискурс, икономиката, социалното сближаване и др. Напредъкът в технологиите прави създаването на манипулации и измами все по-лесно, дори с по-малко умения и опит. В същото време става все по-трудно да се открие какво е било променено или манипулирано дигитално, ако нямаме експертни знания и умения за това.

Плъгинът за проверка InVID-WeVerify се използва в световен мащаб от разследващи журналисти, проверители на факти, защитници на правата на човека, учени и т.н. Той е проектиран като „швейцарско ножче“, което помага на журналистите да спестят време и да бъдат по-ефективни при проверката на фактите и развенчаване на митове в социалните мрежи, особено при проверка на видеоклипове и изображения.

Чрез тези инструменти може бързо да се получи информация за контекста на видеоклипове във Facebook и YouTube, да се извършва обратно търсене на изображения в основните търсачки, да се разделят видеоклипове от различни платформи на ключови кадри, да се правят по-ефективни проверки в Twitter чрез времеви интервали и много допълнителни филтри, да се изследват неподвижни изображения и др.

InVID-WeVerify се разработва в рамките на финансирания от ЕС проект „vera.ai“ (VERification Assisted by Artificial Intelligence), където медийни професионалисти и изследователи си сътрудничат за изграждане на надеждни AI решения.

В рамките на работилницата ще бъдат представени инструментите на плъгина и някои от най-новите му подобрения, както и ще бъдат разгледани примери за разследвания от реалния живот.

За лектора: 

Валентин Порселини е софтуерен инженер в AFP Medialab – малък мултидисциплинарен екип, който се занимава с насърчаване на иновациите в Агенция „Франс прес“. Той проектира и поддържа инструменти за проверка на факти, включително плъгина за проверка InVID-WeVerify. Част е от финансирания от ЕС проект vera.ai (veraai.eu).


ChatGPT за новини

Какви са възможностите и предизвикателствата при използване на генеративния изкуствен итнелект в подкрепа на журналистическите практики

Технологиите, базирани на ИИ, намериха важно място в непрекъснато развиващия се медиен пейзаж чрез широката гама от приложения, които предлагат: обобщаване на текст, търсене на идеи, оптимизиране на заглавия и писане на новини. Тези инструменти имат потенциала да подкрепят и подобрят професионалните журналистически практики. Важно е обаче да се признае, че въпросните приложения имат свои собствени ограничения и предизвикателства в екосистемата на новините. В работилницата ще изследваме ChatGPT като професионален инструмент в подкрепа на журналистиката, базирана на фактите. Участниците ще могат сами да експериментират с технологията и да придобият практически опит за възможностите ѝ. Работилницата ще включва и дискусия за това как да се отнасяме критично към използването на генеративен ИИ в журналистиката.

За лектора: 

Д-р Лорънс Дерикс изследва технологиите за проверка на фактите в Университета в Берген (Норвегия). Освен това тя преподава мултимедии и журналистика на данните в Брюкселския свободен университет (ULB). Има професионален опит в журналистиката, журналистика на данните и технологична журналистика. Д-р Лорънс Дерикс е и магистър по наука и журналистика на информацията и комуникациите. Докторската ѝ дисертация се фокусира върху интегрирането на автоматизацията на новините в професионалната практика. Тя все още работи активно в областта на журналистиката като консултант по цифрова информация и обучител в Белгия и Африка.

Събитията са организирани от World Press Institute, в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти и подкрепата на Фондация „Америка за България“.