Трима са финалистите в конкурса „Човешките права: отвъд проблемите“, които получават стипендия от по 500 лв. за материал в жанра журналистика за решенията. Целта на инициативата е да се насърчи отразяването на работещи решения като отговор на съществуващи проблеми, а тя се осъществява с подкрепата на социалното предприятие Power Pops и Фондация „Америка за България“.

Отличените журналисти са Полина Тодорова (Medical News), която ще разработи темата „Трансплантациите – шансът за живот, с който изоставаме, Оля Стоянова (БНР) с темата „Солидарната градина в отговор на бедността и Кристиян Юлзари, който ще изследва как тийнейджърите в Исландия бяха спасени от пропастта на зависимостта.

През идните два месеца финалистите ще работят по своите материали заедно с ментори от екипа на АЕЖ-България, а именно Боряна Джамбазова, Мария Черешева и Иван Радев. Готовите разработки в жанра журналистика за решенията ще бъдат публикувани през септември на сайта на АЕЖ-България и в други медии.

Какво е журналистика за решенията? 

Този подход насърчава отразяването на начините, по които се справяме с проблемите, и предлага потенциални мерки, а не се фокусира само върху изобличаването на проблемите. Става въпрос за „взискателно и задълбочено отразяване на реакциите към различни социални проблеми“ – това е определението, което дават от Solutions Journalism Network (SJN), американска неправителствена организация, която популяризира идеята за този тип журналистика и представянето на примери и работещи решения. Накратко, това са материали, които не само обръщат внимание на проблемите, но и на това какво можем да направим, за да ги решим.