Тренинг за журналисти: Translating Data Into Stories

389

Visuals3Как да претворяваме данните в журналистически истории е темата на практически тренинг за професионалисти, който се организира на 15 февруари от Асоциацията на европейските журналисти-България и Българо-американската комисия за образователен обмен Fulbright. Гост обучител е американския разследващ журналист и преподавател по журналистика в DePauw University – Миранда Спивак.

Тренингът „Translating Data Into Stories” ще предложи различни подходи за работа с данни, които могат да подпомогнат журналистите да намерят интересни идеи. Целта е да се научим как  разчитането на сухи цифри с информация да се превърне в интересна за читателите статия.

Събитието е безплатно и ще продължи два часа, а работният език е английски (няма осигурен превод). Ако желаете да участвате е нужно единствено да се регистрирате чрез този онлйан формуляр до 16.00 ч. на 14 февруари.  Започваме в 10.00 ч на 15 февруари (петък) в конферентната зала на Fulbright на бул. Витоша 12, София.

Добре е участниците да носят със себе си примерни таблици с бази данни, чийто заглавия могат да се преведат на английски за целите на тренинга. Заедно с обучителя и работната група тази информация ще бъде интерпретирана като се приложат модели за анализ и начини за проверка на фактите.

Миранда Спивак е независим журналист и сътрудник на Проекта за отразяване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) Професионалният и път е свързан с публикации в The Washington Post, The New York Times, USAToday, Reveal from the Center for Investigative Reporting и Columbia Journalism Review,  а към момента е гостуващ преподавател в университетите в Скопие и Тетово по програма за обмен на преподаватели на Fulbright. Лекциите й обхващат теми като независими медии, дигитални медии, медийно право, инструменти за създаване на качествената журналистика.