tttТеодор Спасов, журналист на свободна практика и член на Асоциация на европейските журналисти – България (АЕЖ-България), беше удостоен с наградата на Фондация „Васа Ганчева“ за публицистика за 2017 г.

Това е второ голямо признание за Спасов след приза „Журналист на годината“ в рамките на наградите „Човек на годината – 2016 г.“, който той получи във връзка с работата си в защита на човешките права.

Освен нашия колега, награда „Васа Ганчева“ получиха също Елица Кънчева от „Денят започва с култура“ и преводачката Мария Змийчарова – съответно за телевизионна критика и журналистика и за художествен превод от скандинавски езици.

Връчването на шестите годишни награди на Фондация „Васа Ганчева“ се проведе в Литературен клуб „Перото“ в София на 24 април. Водещ на събитието бе Георги Ангелов, преводач и журналист в Българската национална телевизия (БНТ).

С наградата на името на покойната телевизионна журналистка, режисьорка и преводачка Васа Ганчева (1946-2011) фондацията отличава млади телевизионни журналисти, критици, публицисти и преводачи на художествена литература от скандинавски езици.

Носителите на наградата се определят от комисия, съставена от представители на Управителния съвет на фондацията и преподаватели по журналистика и скандинавистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Призьорите получават грамота и парична награда в размер на 1000 лева.