За съдебната власт, Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата, предизвикателства на журналистите в съдебния ресор, разговаряме в предаването „Медиатор“ на Асоциацията на европейските журналисти – България. Участват журналистите Силвия Великова (програма „Хоризонт“ на БНР), Петя Владимирова (Dnevnik.bg) и Галина Гиргинова (Съдебни репортажи). Водещ на предаването е Илия Вълков, журналист в Дарик радио. Предаването е излъчено е по блоградио „Землянка“ на 21 септември, 2014 г.

Доверието в съдебната система

В последните години съдебната и политическата власт се преплита доста неприлично. Съдебната журналистика е труден ресор, смята Силвия Великова (програма „Хоризонт“ на БНР). Често магистратите използват един недостъпен език, който е неразбран за хората. Изглеждат недостъпни, което засилва недоверието в тях и в съдебната система като цяло. Ако искат да променят някаква статистика е да слязат при хората, допълва Силвия Великова.

За да бъдат изцяло независими съдът и прокуратурата са равноотдалечени от другите власти по Конституция. Зад булото на тази независимост обаче, за съжаление, в момента се решават лични, лобистки интереси вътре в съдебната системата, коментира Петя Владимирова (Dnevnik.bg). В последните години се наблюдава лумпенизиране, в което съдебната власт се сочи за виновник за всичко. Това е процес на обработване, в което се твърди, че съдебната система е потънала в корупция, което до известна степен е истина, но това е удобно за политиците, прехвърляйки цялата вина там, казва журналистката.

Зависими зависимости

Почти всички висши съдебни съвети са показали зависимост от политическо и икономическо влияние, смятат събеседниците в студиото на „Медиатор“. По думите на Галина Гиргинова („Съдебни репортажи“) Висшият съдебен съвет (ВСС) е органът, в който политиците биха могли да се намесят в съдебната система. Това става чрез партийната квота – членове на ВСС, които се избират от Народното събрание. Силвия Великова допълва, че изобщо има проблем с конструирането на ВСС, защото тази институция е получавала удари и отвътре – от кадри, излъчени от съдебната система. Независимостта се предава и отвътре, всички се възползват от зависимостта там, уточнява Петя Владимирова. Чрез кадровата политика се създава номенклатурен тил, който обслужва различни лобита.

Оптимизъм в пе​р​спектива

От години в държавата върви процес на лумпенизиране, тече разпад на ценности, на отношения, на стойности. И когато всичко това се случва в държавата, ние няма как да искаме съдебната власт да стърчи като обелиск на съвършенството и красотата – тя също се разпада. Порокът там също навлиза, коментира Петя Владимирова, заявявайки, че все още вярва в присъствието на сили, хора и читави магистрати, които искат нещата да вървят към по-добро. ​