Събития за медии и журналисти през ноември

327
Анкета за свободата на словото

Ако сте журналист или се вълнувате от медийната тематика, то новият месец ноември със сигурност ще ви предложи богат избор от събития, в които ще можете да научите нещо ново за журналистиката и медиите по света и у нас.

За да не пропуснете някоя интересна конференция, дискусия или обучение през ноември, АЕЖ-България ви предлага списък с предстоящите събития през месеца,  които ви съветваме да посетите.

Когато здравната информация вреди – фалшивите новини в здравеопазването и медицината, 2 ноември 2017 г., София

Здравната информация може да вреди, когато не е базирана на никакви научни доказателства и се използва с цел сензация. Такива примери са промотирането на лечение на рак със сода и отслабването с хранителни добавки, които са „препоръчани“ от известен лекар или пък са упоменати като „научни“ открития.

Научете повече за това как да се предпазите от дезинформацията в медицината и кои са правните граници при представянето на здравна информация в рамките на срещата-дискусия на тема „Фалшивите новини в здравеопазването и медицината“. Дискусията ще се проведе на 02. 11. 2017г. , четвъртък, от 10.00ч. в Червената зала на Център за култура и дебат „Червената къща“ (ул. Любен Каравелов №15). Дискусията ще бъде открита от зам.-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.Организатори на събитието са Асоциацията на европейските журналисти в България и Адвокатско дружество „Шаркова и партньори“.

Научете повече тук.

Европа срещу дезинформацията: международна конференция и журналистически обучения в София и Пловдив, 9-11 ноември 2017 г.

Асоциацията на европейските журналисти-България организира серия от събития, посветени на феномена „фалшиви новини” и практиките в Европа и у нас за противодействие на дезинформацията.

Инициативата, озаглавена „Европа срещу дезинформацията: реална заплаха ли е кривата краставица за европейския проект”, ще се проведе между 9 и 11 ноември и включва международна конференция в София на 9 ноември и две обучения за журналисти в София и Пловдив на 10 и 11 ноември.

Сред участниците са Ида Еклунд Линдвал, представител на звеното за борба с дезинформацията на Европейската служба за външна дейност, Жак Пезе, журналист от френския в. Libération и част от екипа на германската разследваща организация Correctiv.org, както и представители на водещи български медии и медийни анализатори.

Научете повече тук.

АЕЖ на Германо-български исторически ден в Кьолн, 12 ноември 2017 .

На 12 ноември германо-българската асоциация АзБукиВеди, Български клуб „Будители”, Германо-българската асоциация „Памет” и други партньори организират Германо-български исторически ден в град Кьолн, Германия, вдъхновен от десетгодишнината от присъединяването на България към ЕС.

В рамките на еднодневното събитие Димитър Кенаров, журналист и писател и член на управителния съвет на АЕЖ-България, ще говори на тема „Постоянство = сигурност = емоционално гниене“: Георги Марков и бунтът срещу себе си“, а екип на АЕЖ-България ще представи дейността на организацията пред гостите на форума.

Wiki4MediaFreedom edit-a-thon, 27 ноември, София, България

На 27 ноември ще се проведе второто издание на инициативата Wiki4MediaFreedom edit-a-thon в София. Концепцията edit-a-thon, или редактон, представлява колаборативен редакторски маратон, в рамките на който журналисти, медийни експерти и активисти, както и общността на Уикипедия, обединяват сили, за да подобрят съдържанието на Wikipedia  – най-голямата енциклопедия в света, в областта на свободата на медиите. Тазгодишното събитие включва и обучение за използване на Уикидата – колаборативна база данни за журналистически разследвания и проекти в областта на прозрачността.

Участниците, които ще бъдат обучени и подпомагани от група опитни Уикипедия и Уикидата активисти, ще работят заедно, допълвайки, редактирайки и превеждайки текстове в Уикипедия, засягащи плурализма и медийната свобода в България, Югоизточна и цяла Европа.

Събитието ще се проведе в Център за култура и дебат „Червената къща” в София между 9.00 и 17.00 на 17 ноември. Организатори са Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, в сътрудничество с Асоциацията на европейските журналисти-България, mySociety и група Wikimedians of Bulgaria.

Повече информация можете да откриете тук, както и да пишете на [email protected].

За участие в събитието се изисква предварителна регистрация на [email protected]. Участието е  доброволно, но организаторите предвиждат покриване на разходите за транспорт и дневни за участниците в размер на 30 евро на човек.

 

 

 

Анкета за свободата на словото
Анкета за свободата на словото