Ако сте журналист или се вълнувате от медийната тематика, то новият месец ноември със сигурност ще ви предложи богат избор от събития, в които ще можете да научите нещо ново за журналистиката и медиите по света и у нас.

За да не пропуснете някоя интересна конференция, дискусия или обучение през ноември, АЕЖ-България ви предлага списък с предстоящите събития през месеца,  които ви съветваме да посетите.

Когато здравната информация вреди – фалшивите новини в здравеопазването и медицината, 2 ноември 2017 г., София

Здравната информация може да вреди, когато не е базирана на никакви научни доказателства и се използва с цел сензация. Такива примери са промотирането на лечение на рак със сода и отслабването с хранителни добавки, които са „препоръчани“ от известен лекар или пък са упоменати като „научни“ открития.

Научете повече за това как да се предпазите от дезинформацията в медицината и кои са правните граници при представянето на здравна информация в рамките на срещата-дискусия на тема „Фалшивите новини в здравеопазването и медицината“. Дискусията ще се проведе на 02. 11. 2017г. , четвъртък, от 10.00ч. в Червената зала на Център за култура и дебат „Червената къща“ (ул. Любен Каравелов №15). Дискусията ще бъде открита от зам.-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.Организатори на събитието са Асоциацията на европейските журналисти в България и Адвокатско дружество „Шаркова и партньори“.

Научете повече тук.

Европа срещу дезинформацията: международна конференция и журналистически обучения в София и Пловдив, 9-11 ноември 2017 г.

Асоциацията на европейските журналисти-България организира серия от събития, посветени на феномена „фалшиви новини” и практиките в Европа и у нас за противодействие на дезинформацията.

Инициативата, озаглавена „Европа срещу дезинформацията: реална заплаха ли е кривата краставица за европейския проект”, ще се проведе между 9 и 11 ноември и включва международна конференция в София на 9 ноември и две обучения за журналисти в София и Пловдив на 10 и 11 ноември.

Сред участниците са Ида Еклунд Линдвал, представител на звеното за борба с дезинформацията на Европейската служба за външна дейност, Жак Пезе, журналист от френския в. Libération и част от екипа на германската разследваща организация Correctiv.org, както и представители на водещи български медии и медийни анализатори.

Научете повече тук.

АЕЖ на Германо-български исторически ден в Кьолн, 12 ноември 2017 .

На 12 ноември германо-българската асоциация АзБукиВеди, Български клуб „Будители”, Германо-българската асоциация „Памет” и други партньори организират Германо-български исторически ден в град Кьолн, Германия, вдъхновен от десетгодишнината от присъединяването на България към ЕС.

В рамките на еднодневното събитие Димитър Кенаров, журналист и писател и член на управителния съвет на АЕЖ-България, ще говори на тема „Постоянство = сигурност = емоционално гниене“: Георги Марков и бунтът срещу себе си“, а екип на АЕЖ-България ще представи дейността на организацията пред гостите на форума.

Wiki4MediaFreedom edit-a-thon, 27 ноември, София, България

На 27 ноември ще се проведе второто издание на инициативата Wiki4MediaFreedom edit-a-thon в София. Концепцията edit-a-thon, или редактон, представлява колаборативен редакторски маратон, в рамките на който журналисти, медийни експерти и активисти, както и общността на Уикипедия, обединяват сили, за да подобрят съдържанието на Wikipedia  – най-голямата енциклопедия в света, в областта на свободата на медиите. Тазгодишното събитие включва и обучение за използване на Уикидата – колаборативна база данни за журналистически разследвания и проекти в областта на прозрачността.

Участниците, които ще бъдат обучени и подпомагани от група опитни Уикипедия и Уикидата активисти, ще работят заедно, допълвайки, редактирайки и превеждайки текстове в Уикипедия, засягащи плурализма и медийната свобода в България, Югоизточна и цяла Европа.

Събитието ще се проведе в Център за култура и дебат „Червената къща” в София между 9.00 и 17.00 на 17 ноември. Организатори са Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, в сътрудничество с Асоциацията на европейските журналисти-България, mySociety и група Wikimedians of Bulgaria.

Повече информация можете да откриете тук, както и да пишете на [email protected].

За участие в събитието се изисква предварителна регистрация на [email protected]. Участието е  доброволно, но организаторите предвиждат покриване на разходите за транспорт и дневни за участниците в размер на 30 евро на човек.