Клипът на телевизия “Алма Матер” е жалък урок за всички бъдещи журналисти: Показва им как НЕ се прави

Асоциацията на европейските журналисти-България е впечатлена от рекламния клип на студентската телевизия “Алма Матер” с участието на нейния директор, актьора Башар Рахал. Този клип само за 47 секунди показва какво журналистиката НЕ трябва да бъде. (В параграфа е използван сарказъм – б.а.).

“Престанете да правите глупави хора известни.” Все по-често чуваме този призив като критика на евтиното шоу, което предлагат все повече медии за сметка на качествената и критична журналистика и публицистика. Насочването на прожекторите към личности, които не са достойни и по никакъв начин не допринасят за благото на обществото, е все по-разпространено явление. Но това не е журналистика, това е неин антипод – създаване на шум и шоу често с цел да се измести фокусът от важните проблеми. За разлика от това, журналистиката има една-единствена мисия – да служи на истината и на обществения интерес, а не да прави занимаващите се с нея известни. Да бъдеш известен не може да е самоцел, а трябва да е резултат от други качества и упорит труд.

Точно това би трябвало да бъде ролята на един университет с традиции – да учи младите хора, че успехът е резултат от натрупване на знания и труд. В този смисъл, кампанията на телевизия “Алма Матер” е в пълно противоречие с мисията на висшето учебно заведение, издигайки като върховна ценност бързата слава.

И ако според авторите на кампанията, целта на журналиста е славата, не по-малко скандални са средствата за нейното постигане. Те могат да бъдат обобщени с два термина: раболепничене и сексизъм. Според видеото известен се става, като угодничиш на шефа (този в по-силна властова позиция), а единствената роля на жената и пътят й за развитие в кариерата е да обслужва ръководителя мъж и да приема неговото непристойно и сексистко поведение.

С пошлостта си, въпреки оправданието, че бил проява на “сарказъм”, както написа Башар Рахал в мрежата, клипът е удар срещу образа на Софийския университет. Лоша реклама има, особено когато маркетинговият продукт промотира откровено сексистки практики в областта на публичното образование и разходва обществени средства.

През своята 130-годишна история Софийският университет винаги е обучавал елита на нацията, каймака на обществото или, както се казва на френски “Crème de la crème” (буквално сметаната на сметаната).

Очакваме от ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков да отговори на въпроса дали вместо “Crème de la crème” днес университетът се е насочил към обучението на хора, които да подсигуряват “сметанката на шефа”.

Други въпроси към проф. Герджиков, в качеството на на ректор на СУ “Св.Климент Охридски”, са:

  • Дали той лично, ръководството на Софийския университет, Програмният и Общественият съвет на телевизия “Алма Матер” споделят сексисткото виждане от клипа и дали ако е така, има смисъл хилядите студентки в СУ да продължават образованието си, щом ролята им в живота ще бъде да носят кафенце и сметанка на мъжете?
  • Смята ли проф. Герджиков, че славата е висша ценност, която би трябвало да бъде постигната на всяка цена?
  • По какви критерии бе избран настоящият директор на студентската телевизия?
  • Какъв опит има г-н Рахал в медиите и в мениджмънта?
  • По-какъв начин студентската телевизия участва в учебния процес във ФЖМК и защо се налага да прави национален кастинг, вместо да работи със студенти от ФЖМК и СУ?
  • Ще има ли последствия за ръководството на телевизията заради скандала, направил телевизията “известна”, но вредящ на доброто име на СУ?

Обновена: Поправено е малкото име на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков (в първия вариант бе сгрешено на Атанас) и точната възраст на университета: 130, а не 120 години. Извиняваме се за допуснатите технически грешки.