18839168_1593452507340407_8237259003000500950_nОбучителна игра, разработена от екипа на Асоциация на европейските журналисти-България (АЕЖ-България), беше симулирана заедно със студенти от Факултета по Журналистика и масови комуникации (ФЖМК), изучаващи Медийни и комуникационни изследвания при доц. Орлин Спасов на 31 май тази година. 

Целта на ролевата игра беше да пресъздаде ситуация, в която студентите да влязат в ролята на репортери и редактори и да отразят инцидент в кв. Орландовци, при който има ранено момче с опасност за живота.  Задачата на участниците беше да отразят случилото се на базата на препоръките описани в практическия наръчник на АЕЖ-България „Журналистика на ръба. Как да отразяваме истории на хора пострадали при инциденти?“, който организацията изготви в края на 2016 г. Другата отправна точка за работата на бъдещите журналисти беше Етичния кодекс на българските медии.

В рамките на симулацията студентите преминаха през всички етапи при отразяване на дадено събитие – планиране на задачите заедно с редактор, работа на терен – събиране на информация и нейната проверка, създаване на журналистически текст. На финала, участниците получиха обратна връзка от екипа на АЕЖ-България, който освен че направляваше процеса, се превъплъти в ролите на основните участници в разиграния сценарий на инцидент.

Общо 17 студенти получиха сертификати за своето участие в обучението и на свой ред споделиха, че ученето чрез преживяване им е било полезно и забавно. Нашият екип им благодари за доверието и позитивните отзиви.