Какво четат журналистите? АЕЖ-България започва поредица от подкасти с кратки представяния на книги и журналистически материали, представени от членовете на организацията и други български журналисти. Научете повече за разследването на Шпигел „Стратегът на терора“, представено от Мария Черешева, зам.-председател на АЕЖ-България.

„Стратегът на терора“ е един от най-забележителните журналистически материали по темата „Ислямска държава“ от самата поява на терористичната организация. Тексът на журналиста Кристофър Ройтер, публикуван от Дер Шпигел на 18 април т.г., е плод на над едногодишно разследване, проведено от екип на Шпигел Сирия и Ирак. Материалът е базиран на голям обем документи на висшето ръководство на Ислямска държава в Сирия и Леванта (ИДИЛ), които за първи път досега отговор на големият въпрос: Как се роди ИДИЛ и как успя незабележимо да се превърне в най-мощната терористична група , придобиваща облика на държава, едва за няколко години?

Отговорът на този ключов въпрос Шпигел намира благодарение на придобити от сирийските бунтовници документи, разкриващи плана за създаване и реализация на проекта „Ислямска държава“. Когато говорим за анализ на документи, на Шпигел определено може да се вярва – медията разполага с екип от 70 души, занимаващи се обработка на документи и проверка на фактите в тях. Ето защо е добра новина, че важните разкрития идват именно от авторитетната германска медиа. Зад стратегията се крие едно име – Самир Абд Мухаммад ал-Хлифауи, или Хаджи Бакр – бивш полковник от разузнаването на отбранителните военновъздушни сили на Саддам Хюсеин.

Хладнокръвен и прагматичен стратег с остър ум и жестоки похвати, той е един от създателите на предшественика на ИДИЛ – Ислямска държава в Ирак, създадена след американската инвазия в Ирак. Организацията функционира на базатана комбинация от радикалните виждания на джихадистите и прагматичните и жестоки тоталитарни похвати на бивпите генерали на Саддам. От документите, които Шпигел притежава, става ясно, че именно Хаджи Бакр, убит от сирийски бунтовници през 2014 г., назначава сегашният лидер на ИД Абу Бакр ал Багдади начело за лице на групата през 2010 г. Бившият генерал е и човека, който съзира възможност за разгръщане на проекта ИД и в Сирия, когато страната изпада в хаос и анархия през 2011 г.

Повече за архитектурата на терора, бъдещето на ИД след смъртта на Бакр и за странните отношения на ИД с режима на Асад можете да чуете в подкаста и да прочетете в текста на Кристофър Ройтер. Текстът е публикуван на страницата на Шшигел, и е преведен и на български от блога за Близкия Изток Интидар.