Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на АЕЖ записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България – Унгария.

Асоциацията на европейските журналисти – България поиска от Терзиев достъп до записите от камерите за видеонаблюдение от района на Националния стадион, Министерството на спорта и районите на ул. “Гурко” и “Граф Игнатиев” от вечерта на 16 ноември, когато при сблъсъци между полиция и протестиращи футболни привърженици бяха ранени десетки граждани. Поне девет журналисти пострадаха от полицейско насилие или правата им бяха нарушени от полицията. Поискахме достъп до записите, за да извършим собствено разследване на тези случаи. Смятаме, че не е редно, когато правата на журналисти и граждани са нарушени, полицията да е единствената, която се проверява сама. 

Общината изтъква в мотива за отказа си, че в обхвата на записите попадат много лица, включително и деца, и според юристите на администрацията, ако предостави видео материалите на АЕЖ, това би могло да бъде неправомерна обработка на личните данни на тези хора. 

АЕЖ внесе ново искане за достъп до записите. Случаят на безпрецедентно насилие срещу граждани и журналисти не бива да се оставя без подходящо разследване, понасяне на отговорност от виновните и мерки за предотвратяване на подобни практики в бъдеще. Общественият интерес безспорно е да бъде проведено независимо журналистическо разследване. Хората, попаднали в обхвата на видеонаблюдението, са били на публично място. Повечето от тях са участвали в публично събитие. Голяма част от тях попадат и в кадрите на множеството медии, които предават пряко от протеста. 

Решихме да поискаме от Столична община да гледаме кадрите при тях, в центъра за видеонаблюдение. Самото гледане изключва последваща обработка на личните данни и така Общината няма да може да се мотивира с Регламента на ЕС (GDPR) и със Закона за защита на личните данни, за да ни откаже. Надяваме се този път да получим бърз отговор от кмета Васил Терзиев, тъй като ако се спази максималният срок от 14 дни, ще навлезем в периода на коледните празници, когато ще е трудно да се извърши прегледът на записите на територията на общината. 

Сигнал за полицейското насилие срещу журналисти в България вече е публикуван на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. Сигналът е подаден от две международни организации – “Репортери без граници” и Международния институт за пресата (IPI). В сигнала се цитира Асоциацията на европейските журналисти – България. Българските власти са получили срок до 1 март 2024 г. да отговорят какво са предприели по сигнала.