От 2007 година насам Фондация „Роберт Бош“, в партньорство с фондацията на австрийската банка „Ерсте“ (Виена) и Балканската мрежа за разследващи репортажи, BIRN (Сараево), провеждат стипендиантска програма за разследващи журналисти от Югоизточна Европа.

Журналистите, които искат да кандидатстват, трябва да изпратят предложение за идеята си за разследване. Всяка година международно жури избира 10-те най-обещаващи проекти. Техните автори получават стипендия, за да направят проучване на терен в страните от ЕС и Югоизточна Европа, както и менторска подкрепа от опитни журналисти. Програмата включва семинари във Виена или Берлин за методологиите и стандартите в журналистиката и дава възможност за интервюта с ключови фигури от областта на политиката, медиите и академичната общност.

Целта на програмата е да повиши познанията и отразяването на европейските въпроси в Югоизточна Европа и да засили диалога между журналистите в региона. В програмата могат да участват журналисти от Албания, Босна и Хергцеговина, България, Косово, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора. Всички участници се нуждаят от разрешително от работодателя си.

Повече за програмата на сайта на Фондация „Роберт Бош“.