Българската платформа за международно развитие (БПМР) съвместно с Центъра за развитие на устойчиви общности (ЦРУО) обявяват началото на петия ежегоден конкурс за журналистически материали „Журналистика за развитие – 2022“.

Конкурсът се осъществява с финансовата подкрепа на глобалната организация Stone and Compass, която изпълнява проекти и инициативи в развиващи се страни и икономики в преход на 4 континента. Журналисти от всички медии могат да се включат с авторски материали по темите на развитието, бедността, миграцията и изключването на малцинствата и мигрантите от социалния, икономическия и политическия живот, включително от помощта за развитие.

Журналистическите материали трябва да са публикувани или излъчени в периода 30 септември 2021 г. – 9 септември 2022 г., като се допускат до 3 публикации от всеки кандидат.

През септември експертно жури от представители във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“, ЦРУО и БПМР ще селектират и отличат трима журналисти, които са получили най-висока оценка. На официална церемония те ще получат парични поощрения съответно:

  • Първа награда – 1000 лв.
  • Втора награда – 800 лв.
  • Трета награда – 600 лв.

Две специални награди ще бъдат присъдени от спонсорите на тазгодишното издание на конкурса Stone and Compass, които ще включват посещение на медицинския център на Stone and Compass в Уганда.

Повече информация за конкурса може да намерите в прикачените файлове, а информация за победителите от миналата година, ще откриете тук.

  • Формуляр за участие в Word формат – Изтегли
  • Критерии за оценка в Word формат – Изтегли

Наградата за журналисти „Журналистика за развитие“ е обявена за първи път през  2018 г. и отличава високите постижения в отразяването на въпросите на развитието, неравенството, правата на човека и премахването на бедността.