6555350547_91ea2ea22d_oВсяка седмица специализираният екип за проследяване на дезинформация в медиите “East StratCom Task Force”, част от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), представя селекция от фалшиви новини от руските медии. Отмар Лаходински, австрийски журналист и президент на международната организация на АЕЖ, разказва в статия за profil.at, как от 2015 г. насам този отдел се бори срещу масираната пропагандна машина на лидера на Кремъл Владимир Путин.

Инструментариумът на пропагандата включва официални медии като телевизия „Russia Today“, сп.“Спутник“ и стотиците псевдо неправителствени организации, уеб сайтове, интернет телевизионни канали и интернет тролове. Някои от последните, напълно фалшиви публикации са: „Швеция забранява коледни светлини заради съображения с мюсюлманите“, „Барак Обама сравнява Русия с вируса Ебола“, „Доналд Тръмп съветва балтийци да се преместят в Африка“, „Семейството на сирийски бежанци в Германия получава 360.000 евро помощи“, „Кралица Елизабет съобщава за предстояща световна война“.

„Очевидно е, че пропагандата е централно координирана“, коментира Джайлс Портман, ръководител на базираната в Брюксел, група от 12 члена за противодействие на руската пропаганда. Според него  пример за това е фактът, че медийните атаки срещу Турция бяха прекратени внезапно веднага след примирието между Путин и турския президент Реджеп Таип Ердоган.

Дори руската военна доктрина определя интернет, камерите и видео клиповете като ефективни оръжия. Публикациите се разпространяват и чрез мрежа от тролове в страни от ЕС: само в Словакия са разположени 40 про-руски интернет сървъра. В рамките на една година работната група е проследила най-малко 2 000 фалшиви публикации от тези източници в европейските медии.

ЕС е просто един васал на САЩ, финансиран от борсовия гуру Джордж Сорос и скоро ще се срине, гласят публикации на пропагандата. Често информацията, която троловете разпространяват, е доста странна – например в рамките на една седмица руски информационни агенции обвиняват Брюксел в узаконяването на педофилията, кръвосмешението, некрофилията и дори канибализма.

В момента Германия и канцлерът Ангела Меркел обръщат специално внимание на руските пропагандисти. Дезинформацията от Москва, която постъпва почти всеки ден,  може да повлияе на резултатите от изборите за Бундестага през 2017 г., предупреди Меркел. За това говори и случаят от началото на 2016 г., когато руските медии разпространяват информацията, че руско момиче, живеещо в Берлин е било отвлечено и изнасилено от ислямски бежанци. Новината предизвиква бурни демонстрации в Германия, въпреки че според полицейските доклади подобно отвличане не се е случило. Друг пример е репортаж за подновяване на дело в австрийския съд за блудство срещу ирански бежанец, който Путин интерпретира като получена „оправдателна присъда“ и подчертава, че едно общество, което не защитава своите деца няма бъдеще.

Руските интернет тролове реагират бурно в случаите, когато бъдат разкрити. Финландски журналист открива една от централите за дезинформация в Санкт Петербург и разговаря с персонала. След публикуването на статията му срещу него започва публична атаката,която включва психологически терор и разпространяване на невярна информация, касаеща личния му живот.

Снимка: Flickr