Собственици на български медии погазват свободата на служителите си във виртуалното пространсво. Журналисти сигнализираха, че шефовете им ги задължават да популяризират политиката на медиите, в които работят, посредством личните си профили в социалните мрежи в интернет.

В рамките на анкетата за свободата на словото, която провежда, Асоциацията на европейските журналисти-България получи сигнал от служители в определена медийна група, че под страх от уволнение всеки от тях е бил принуден да приеме ежедневно да публикува чрез личния си профил във Фейсбук, Гугъл Плюс и Туитър, материалите на медията, в която работи. Журналистите, които до този момент са нямали профили в тези мрежи, са били задължени да си създадат, за да останат на работа. Проверка на АЕЖ-България показа, че случаят не е изолиран и подобни практики се наблюдават и в други медии.

Казусът е нов не само за България, но, доколкото ни е известно, и в световен план. По тази причина, правото на неприкосновеност на електроната идентичност все още не е обект на законова регулация. Намираме обаче че подобни практики са най-малкото неморални и следва да бъдат осъдени и преустановени.

Голяма част от съвременните хора имат два вида идентичност – офлайн и онлайн. Първата е традиционната – всеки от нас е свободен да избира външния си вид и поведението си в обществото, стига да не престъпва законите и определени норми на благоприличие. По същия начин, всеки има право да реши дали да има и електронна идентичност – дали да си създаде профили в една или повече социални мрежи, с кого да общува чрез тези профили и какво да е поведението му. Недопустимо е работодателите да задължават служителите си да изграждат идентичност – била тя офлайн или онлайн с цел да допринесат полза на компанията, за която работят. Задължаването на журналистите да публикуват определени материали в личните си профили в соцалните мрежи е равносилно на принуждаването им да се разхождат по улицата с табелки с тези публикации, закачени на врата, или да си татуират името на медията, в която работят на челото.

Анкетата на АЕЖ-България за свободата на словото продължава и през месец септември. Тя е в два варианта – за журналистите и за медийните и правните експерти. Каним всички колеги и наблюдатели на медийния сектор да попълнят анкетата, да споделят вижданията за ситуацията със свободата на словото в България и да сигнализират за случаи на посегателства върху тази свобода. Резултатите от анкетата ще бъдат оповестени в началото на октомври и ще бъдат включени в доклад, който всяка година международната Асоциация на европейските журналисти изпраща до Съвета на Европа.

Вариант за журналисти

Вариант за експерти