Съветът на Европа прие сигнала на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) за инцидента със запаления автомобил на Зорница Акманова, репортер на предаването „Господари на ефира“. Случаят е регистриран на платформата за защита безопасността на журналистите. Системата действа като механизъм за ранно известяване за случаи, по които институцията може да реагира. От април 2015 г. АЕЖ-България е част от международна мрежа от организации, които следят и подават сигнали за нападения и натиск върху журналисти към тази специализирана платформа на Съвета на Европа.

На 4 октомври 2017 г. автомобилът на Акманова беше запален в Карлово. На следващия ден във връзка с инцидента полицията задържа Пламен Димитров, собственик на автосервиз в града.

Часове преди палежа местните власти затварят автосервиза на Димитров, след като според репортажи на Акманова бизнесменът е участвал в измами спрямо свои клиенти. Акманова твърди, че на няколко пъти е получавала заплахи да спре да журналистическите си разследвания за бизнеса на Димитров.

На 9 октомври Димитров беше освободен под гаранция с обвинение в измама на един клиент, но без обвинения във връзка с палежа на автомобила на Акманова и заплахите, които тя твърди, че е получавала.

От Съвета на Европа отбелязват, че палежът на колата на Акманова е трети случай на заплахи или насилие спрямо екипа на „Господари на ефира“ само през 2017 г.

През юли репортерът Димитър Върбанов обяви, че е бил заплашван от строителна фирма, след като негов репортаж показва опасни условия на труд на строеж във Велико Търново. Няколко месеца по-рано колежката му Ева Веселинова пък беше нападната, докато подготвяше репортаж за предполагаеми измами от страна на пазарджишка строителна фирма.