д-р Илия Вълков1 1. Авторът е преподавател в Катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС. Текстът предстои да бъде публикуван в юбилеен сборник от научна конференция, посветена на 25 години от създаването на Катедра „Комуникация, връзки с обществеността и реклама“ към ФЖМК

Слуховете винаги са били използвани, за да се управляват съзнанието и страховете на хората. И все повече се приемат като остра заплаха срещу националната сигурност. В мрежа от мрежи, фейсбук, неформални групи в интернет, анонимни сайтове, чрез дезинформация и неистински, фалшиви новини се създават под контрол колективни вярвания, които задействат панически психози сред определени социални групи22. Някои от наблюденията в статията са публикувани в анализ през месец октомври 2019 г. в сайта Клуб Z. Вълков, Илия. Клуб Z. „Искат да направят разврат с децата, да ги убият“. 08.10.2019 г. Достъпен на адрес: https://clubz.bg/88787-iskat_da_napravqt_razvrat_s_decata_da_gi_ubiqt Последно прочитане: 15.12.2019 г.. Този процес е обект на изследване в настоящата статия, която анализира кампанията срещу проекта на Стратегията за детето 2019-2030 г., както и Закона за социалните услуги. Към края на 2019 г. и двата документа не влизат в сила заради протестите и недоволството на социални групи, неправителствени организации, политически сили и духовни и религиозни институции като Българската православна църква. Заради натрупаното обществено напрежение е сменен и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, а на негово място е назначена Деница Сачева (до тогава тя е зам.-министър на образованието). Целта на статията е да бъде изведен теоретичен модел за наблюдение на активистки групи в социалните мрежи за промяна на обществени нагласи и политически решения. 

Методология

За целите на изследването се използва методологията на включеното наблюдение (авторът участва като наблюдател в някои от най-активните тематични групи във фейсбук). Заради големия масив несистематизирана информация, се прилага и методологията на „неструктурираното наблюдение“33. Джонев, Сава. Социална психология. Школи. Изследователски методи. Том 1. София:Софи Р, 2012. стр. 221. . Използвани са и инструменти на количествения и качествен контент анализ – търсят се връзки между активни участници като се анализират тематични дискусии, публикации и профили на потребители в групите „НАДАС АМАРЕ ҶАВЕН – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“, „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“, „Против антидетските стратегии“. 

Ограничения пред наблюдението във Facebook

След случая с Cambridge Analytics от началото на 2018 г. Facebook промени своята политика за поверителност и ограничи достъпа на външни маркетингови и политически аналитични центрове до данните на потребителите на мрежата44. Илиева, Елена. Investor.bg. Facebook спря десетки хиляди приложения заради скандала с Cambridge Analytica. 21.09.2019 г. Достъпен на адрес: https://www.investor.bg/softuer/458/a/facebook-spria-desetki-hiliadi-prilojeniia-zaradi-skandala-s-cambridge-analytica-289810/ Последно прочитане: 15.12.2019 г. . Това засегна и работата на т.нар „факт-чекъри“ (fact-checkers от англ. език – лица, които нямат непременно журналистическа биография, но са с добри ИТ познания и се занимават с проверка на фактите в публичното и интернет пространство), които се опитват да разобличат неистинни и манипулации в публичната среда. 

Инструментите за достъп до базите от данни във фейсбук до толкова за ограничени, че вече е много трудно да се видят и лицата, които администрират и поддържат страници и групи в социалната мрежа. Това създава сериозна пречка на журналистите и „факт-чекърите“ да наблюдават критично политически внушения и дезинформация и пропаганда55. В статията е използва основно понятието дезинформация (от анг. ез. disinformation) – фалшива информация, разпространена целенасочено, произведена като слух с цел да повлияе върху общественото мнение или да замъгли истината. В англоезичната литература се използва и понятието misinformation – неточна или подвеждаща информация. .

Все още обаче има работещи инструменти, които могат да създадат информационна рамка за неструктурирано наблюдение66. Изказвам специална благодарност Петър Галев, анализатор в компанията за мониторинг и медийни анализи „Персептика“ (Perceptica). :   

  1. https://www.whopostedwhat.com/ – това е полезен инструмент, за търсене на публични постове във фейсбук. Могат да се задават ключови думи и да се търси в конкретен ден или период. 
  2. https://exportcomments.com/ – инструмент за сваляне коментари под дадена публикация (има ограничение от 500 знака за един пост, но успява да генерира информация за всякакви интерактивни реакции – лайкове, отговори и т.н./.
  3. https://chrome.google.com/webstore/detail/afs/gckmgjhcejhnfenfbippohhnfjkeaapj – това е extension- за Chrome. За да бъде вкаран в действие се отива на страницата на потребителя, който е обект на проучване. Профилът му се вкарва в приложението (add profile), а след това се работи с достъп до менюто. Така например могат да се проследят всички постове по конкретна тема и ключова дума. 

В процеса на наблюдение изследователските усилия се фокусират върху:

  • Търсене на органична активност – да се идентифицират основни лица, които споделят и коментират; лидери на мнения и последователи; да се изведат администратори на групи; да се определят групи в социалните мрежи с общ тематичен обхват, блогове и медии, които легитимират тези и внушния или създават ново съдържание;
  • Търсене на свързаност между лидери на мнения и активни потребители в групите – мотивация чрез харесване на публикации (лайкове), поощрителни или критични коментари, взаимни споделяния; обща локация; споделяне на едни и същи тези, послания, снимки, видеа, фрази, ключови думи, общи хаш-тагове. 
  • Идентифициране на  фалшиви профили – обикновено те имат: „къса история“ в своя профил, профилна снимка без лице /ползват символи, герб, животно, аватар, анимация/; често пъти крадат самоличност; рядко имат собствено съдържание и затова споделят чужди цитати, постове, снимки и видео. И най-важното – не винаги са активни. Активират ги, когато трябва. 

Паника в ромските махали – предизвестена история

​„Нещо по фейсбук е излязло, че ще вземат децата“ – с тези думи жена от ромския квартал в Сливен разказва пред бТВ за слухове, разпространени в социалните мрежи, че социални работници извеждат непълнолетни и малолетни деца от учебните заведения77. BTV. След слуховете за отнемане на деца: Родители от Сливен пак не ги пускат на училище. 08.10.2019 г. Достъпен на адрес: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/sled-sluhovete-za-otnemane-na-deca-roditeli-ot-sliven-pak-ne-gi-puskat-na-uchilishte.html Последно прочитане: 15.12.2019 г. . Същата дезинформация – че по примера на Норвегия държавата иззема деца, се разпространява и сред жителите на ромски махали в Ямбол, Карнобат, Сунгурларе, Асеновград. Денят е 7 октомври, понеделник, кампанията за местни избори вече е започнала. А самата изборна кампания е пореден етап от друг процес на създаване на негативни нагласи срещу стратегически документи на държавата в областта на социалните услуги, грижата и правата на децата. 

В тази мрежа от мрежи са включени представители на евангелистки и протестантски църкви, публични лица, духовници от православната църква, партийни активисти и участници в местните избори. Те участват в различни конференции, разпространяват публикации, статии от сайтове с неизвестен адрес, видеоклипове…

Там се споделят едни и същи текстове – като публикацията – „Пазар на бебета за гейове в Брюксел – столицата на Европейския съюз“ от сайта ndt1.eu., която препраща към друга онлайн медия – lupa.bg. В публикацията се разказва за състоялия се в Брюксел „четвърти по реда си пазар на бебета и сурогатни майки под надслов “Men Having Babies” (от анг. ез. „Мъже, които имат бебета“). 

„В изложбата-базар вземат участие хомосексуални двойки, желаещи да арендуват матка и да си купят дете, предава kp.ru. В разкошния хотел “Хилтън” се разхождат скъпо облечени мъже, разглеждат лъскави каталози с фотографии на сурогатни майки по избор, както и жени, готови да продадат вече родените си деца и да подпишат отказ от родителство в полза на купувача.

Приятна фонова музика, шампанско, пауза за кафе, доклади на най-добрите световни адвокати, психолози, финансисти и консултанти в областта на сурогатството. Наоколо се виждат умилителни снимки на щастливи бебета в обятия на двама усмихнати татковци.

Хомосексуални двойки, които искат да купят дете, идват на тази изложба. Те разглеждат всички оферти. Цените варират в зависимост от качеството. Децата в тази “зона” имат определено качество като всеки продукт. Дете струва от минимум 95 000  до 160 000 долара.“, се разказва в текста88. Пазар на бебета за гейове в Брюксел – столицата на Европейския съюз. 05.10.2019 г. Достъпен на адрес: https://ndt1.eu/%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D1%82/. Последно прочитане – 17.11.2019 г.

На 5 октомври украинският сайт за разкриване на „фалшиви новини“ – stopfake.org., разобличава тази история като фалшива (от англ. „fake“ – „фалшив“, нарицателно за фалшива новина) на руската телевизия НТВ99. Фейк на НТВ: в Брюксел провели панаир, на който на заможни гейове се продавали деца за осиновяване. 16.10.2017 г. Достъпен на адрес: https://www.stopfake.org/ru/fejk-na-ntv-v-bryuksel-proveli-panair-na-koito-se-prodavali-detsa-za-osinovyavane-na-zamozhni-gejove/. Последно прочитане: 17.11.2019 г. .

Тази история е една от много, които се разпространяват за създаване на негативно обществено мнение срещу стратегически и законодателни инициативи на държавата в областта на социалните услуги. В идеологическия арсенал са включени и други ключови понятия: „ювенална юстиция“, „Барневерн“ (използва се и „Барневернет“), „джендър идеология“1010. Понятието навлиза видимо в българското публично пространство в началото на 2018 г. около дебатите по ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като „Истанбулската конвенция“. Мониторинг на компанията за медийни анализи „Перспептика“, в периода 1 декември 2017 г. и 31 януари 2018 г., посветен на публикациите по „Истанбулската конвенция“ в най-популярните онлайн медии в страната, установи силно политизиране и скандално говорене по темата. „Най-големият пик в отразяването идва след включването на Светия синод на Българската православна църква в дебата и в дискусията, провела се в Софийския университет на 23 януари.“, се казва в анализа. След решение на Конституционния съд текстовете на Конвенцията са обявени за противоречащи на основния закон. България е една от страните в ЕС, които не ратифицират документа. Виж повече за анализа на „Персептика“ в: [Text Wrapping Break]АЕЖ-България. Скандалното говорене доминира отразяването на Истанбулската конвенция в българските медии. 14.03.2018 г. Достъпен на адрес: https://www.aej-bulgaria.org/bul/p.php?post=9481&c=328 Последно прочитане: 15.12 2019 г. . И трите понятия имат силен идеологически фундамент, който се излива в общи протестни групи във фейсбук – ПРОТИВ приемането на проекта „Закон за Детето“, НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА, Против Истанбулската конвенция, Против „Джендър“ образованието в училищата“, „Хора, бдете!“ и др. Ще обърнем по-задълбочено внимание на първите две понятия – „ювенална юстиция“, „Барневернет“.  

„Ювенална юстиция“

Трудно е да се открие в мрежата откога на български език се използва понятието „ювенална юстиция“ – дезинформационните усилия изграждат различни институционални образи зад понятието – съд за малолетни и непълнолетни, чрез, който се създава „схема за легализиране на педофилията и експлоатацията на деца“. Има и публикации в интернет пространството, в които се разказва за деца, попаднали в „ювеналната юстиция“, които се използват като донори на органи, проституция и сексуални ексцесии1111. Виж повече на адрес: https://lmgtfy.com/?qtype=search&q=%D1%8E%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%8E%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F.

Една от първите употреби на термина е от 28 септември 2010 г. на сайта на Национална мрежа на родителите (НМР)1212. Национална мрежа родители. Детето-затворник Маша Уари. Да се обеси не да се помилва, или как се отнемат деца. 28.09.2010 г. Достъпно на адрес: http://nmr.bg/cp/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B0-%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8/ Последно прочитане: 15.12.2019 г. . Национален координатор на мрежата е Николай Дренчев, представен в сайта на партия „Възраждане“ като бивш военен пилот, летец-изтребител, офицер от запаса. Той е и кандидат за кмет на София, издигнат от партия „Възраждане“. Той самият е изключително активен в във фейсбук групата на НМР и сред основните критици на Стратегията за детето – документ, създаден през 2000 г., обновен осем години след това и наново актуализиран през декември 2018 г. Последните промени целят да бъдат затворени домовете за деца и да подобрят закрилата на деца в риск. Няма никаква промяна в регламентите за настаняване на деца в риск извън семейството и отнемането им от родителите. И това винаги е ставало само и единствено след решение на съда. Още при първите по-мащабни протести премиерът Бойко Борисов нареди документът да бъде спрян1313. BTV. Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 няма. 15.05.2019 г. Достъпен на адрес: https://btvnovinite.bg/bulgaria/borisov-nacionalna-strategija-za-deteto-2019-2030-njama.html. Последно прочитане: 15.12.2019 г..

„Барневернет“

Barnevernet на норвежки език език означава – „защита на детето“. Това е името на обществена агенция, която отговаря за здравето, сигурността и грижата на  децата, като има е представена във всяка област на Норвегия. Норвежката правна система дава права на Barnevernet да действа директно, ако подозира, че дадено дете се намира в риск за неговото здраве и сигурност. Сред мерките, които службата прилага е и да отнеме дете в риск от родителите му, да го постави в приемно семейство или в специализиран дом за социална грижа според възникналата ситуация. Подобни практики се прилагат и в други европейски държави, включително и в България, но тук за подобно решение има задължителен съдебен акт. 

Ако бъде проверено значението на понятието Barnevernet в търсачката Google на водещи места излизат публикации и видеовръзки на политически сили от патриотичния спектър: вестник „Десант“, издание на партия НФСБ; активистът на партия „Възраждане“ Петър Низамов – Перата, лице с криминално минало, популярен и със своите „граждански арести“ на незаконни мигранти по границата с Турция.

Самата тема с норвежката социална служба има история и в популярния форум Bg-Mama. Първата дискусия – „Отнемане на деца в Норвегия“, е създадена на 31 май 2018 г. от анонимен потребител с име „Белла Дона“. Към декември 2019 г. темата е събрала близо 1600 коментара1414. Bg-Mamma. Отнемане на деца в Норвегия. 31.05. 2018 г. Достъпен на адрес: https://www.bg-mamma.com/?topic=1040839 Последно прочитане: 15.12.2019 г.

На 7 юни 2018 г. е създадена втора дискусия – „Отнемане на деца в Норвегия 2“1515. Bg-Mamma. Отнемане на деца в Норвегия 2. 07.06.2018 г. Достъпен на адрес: https://www.bg-mamma.com/?topic=1042193 Последно прочитане: 15.12.2019 г.. Отново инициатор е потребител със анонимен акаунт – „dandree“. С началото на дискусията той вече разпространява връзки (линкове) към онлайн подписки за спиране на решения на норвежката социална служба1616. Change.org. Bring Barnevernet to justice and let our stolen children come home! Достъпен на адрес: https://www.change.org/p/office-of-the-high-commissioner-for-human-rights-bring-barnevernet-to-justice-and-let-our-stolen-children-come-home Последно прочитане: 15.12.2019 г. , както и към група на българите, които живеят в Норвегия. Към декември 2019 г. втората дискусия във форума на Bg-mamma е събрала над 2900 коментара. 

Създаването на устойчив негативен образ за Barnevernet е от няколко години. Още през 2012 г. се откриват блогове1717. Любомир Чолаков. НАЙ-ДОХОДНАТА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В НОРВЕГИЯ Е ПОХИТИТЕЛ НА ДЕЦА. 29.10.2012. Достъпен на адрес: http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2012/10/10/nai-dohodnata-dyrjavna-slujba-v-norvegiia-e-pohititel-na-dec.1008032?reply=3988727 Последно прочитане: 15.12.2019 г. Григор Симов. НАЙ-ДОХОДНАТА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА В НОРВЕГИЯ Е ПОХИТИТЕЛ НА ДЕЦА. 10.10.2012 г. Достъпен на адрес: http://grigorsimov.blog.bg/politika/2012/10/10/nai-dohodnata-dyrjavna-slujba-v-norvegiia-e-pohititel-na-dec.1008076 Последно прочитане: 15.12.2019 г., къде се препечатва една и съща публикация със следните противоречиви обобщения: „Демокрацията надмина нацизма и комунизма, взети заедно, и навлиза в света на Оруел“; „Държавната статистика на Норвегия публикува в сайта си информация,че държавата ежегодно харчи за издръжка на „детската полиция“, наречена „Барневарн“ 8,8 милиарда крони (около 1 милиард евро). Тези пари се изразходват главно за поощряване на насилственото отнемане на деца от семействата им.“; „Социалистите твърдят, че е по-лесно да бъде оформено съзнанието на малко дете, отколкото на младеж, който вече е „развален“ от домашното възпитание. Затова целта на „Барневарн“ е да отнеме детето от майката колкото може по-рано – най-добре в деня на раждането или просто веднага след самото раждане“; „Норвежката детска полиция „Барневарн“ се гордее, че отнема от напълно нормални семейства по 1,5 деца на час.“. 

Инструментите за търсене на данни във Facebook и Google показват, че през 2012 г. е била активна и група, чието име вероятно е променено и в края на 2019 г. е наречена „ПРОТИВ приемането на проекта „Закон за Детето“1818. Адресът на страницата е: https://www.facebook.com/groups/protest.bg/ Последно прочитане: 15.12.2019 г. . Още тогава в коментари се предупреждава, че Barnevernet може да влезе в България през Закона за закрила на детето. 

Противоречивата тема с норвежката социална служба в българското публично пространство получава силна легитимация след поредица от репортажи в медиите. В края на май 2018 г. bTV излъчва репортаж, в който се разказва как „български семейства стават жертва на социалната служба в Норвегия, след като децата им са били отнети“. За случаите сигнализира българин, който се свърза с телевизията. „Оказа се, че български семейства бягат от Норвегия, след като са подредили там целия си живот, за да спасят децата си“ – с тези думи е анонсирано „разследването“ на Мария Цънцарова1919. bTV. Разследване на bTV: Защо отнемат българчета от семействата им в Норвегия?

Графиката показва медийните публикации в по темата за норвежката социална служба в периода 1 юли 2018 г.  – 1 юни 2019 г. Медийното отразява достига своя връх именно след репортажа в bTV2020. Данните са на компанията за медийни анализи „Персептика“, специално изготвени по темата за отразяването на Националната стратегия за детето 2019-2030 г.. ВРЕМЕТО на МОНИТОРИНГА е НЕИЗЯСНЕНО!

Историята бързо се разпространява и от други медии, а оттам и в социалните мрежи. Варненският сайт petel.bg сравнява Норвегия с Османската империя и печели огромен брой реакции във фейсбук2121. Petel.bg. Българите в Норвегия изригнаха: Асимилират децата ни! Дори османците са били по-човечни, като са отвличали българчетата за еничари. 10.12.2018 г. Достъпен на адрес: https://petel.bg/Balgarite-v-Norvegiya-izrignaha–Asimilirat-detsata-ni–Dori-osmantsite-sa-bili-po-chovechni–kato-sa-otvlichali-balgarchetata-za-enichari__294646 Последно прочитане: 15.12.2019 г. Публикацията на сайта във фейсбук е анонсирана с думите: „Вижте ужаса с българските деца в Норвегия. Българите реват: По-страшни са от османците. Отвличат ги за“. Тя е достъпна на адрес: https://www.facebook.com/181854041859242/posts/2318420111535947?comment_id=2318694228175202 Последно прочитане: 15.12.2019 г.. А, когато месец по-късно, същият сайт пише, че домашното насилие може да доведе до затвор, реакцията на потребителите е повече от очаквана2222. Petel.bg. Предложение: Затвор за домашно насилие над дете. 14.01.2019 г. Достъпен на адрес: https://petel.bg/Predlozhenie–Zatvor-za-domashno-nasilie-nad-dete__298986 Последно прочитане: 15.12.2019 г..

Публикации на 20 минути, коментар на всяка една

И към края на 2019 г. няма официална информация откъде тръгва слухът от 7 октомври, че социалните служби отнемат деца от родителите им в ромските махали. Министерствата на образованието и социалната политика многократно се опитват да опровергаят дезинформацията и страховете, които се насаждат около дискусиите по приемането на Националната стратегия за детето и новия Закон за социалните услуги. Министърът на образованието Красимир Вълчев обявява: „Разпространяват се заплахи, че ромите не трябва да пускат децата си на училище“2323. Труд. Красимир Вълчев: Разпространяват се заплахи, че ромите не трябва да пускат децата си на училище. 07.102019 г. Достъпен на адрес: https://trud.bg/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%B5-%D0%B7/ Последно прочитане: 15.12.2019 г. . Социалният министър Бисер Петков пък отново обяснява, че нова Стратегия за детето няма, защото документът е замразен по разпореждане на премиера месеци по-рано, а социалните служби могат да извеждат дете от семейството му само и единствено след съдебен контрол2424. Клуб Z. 3300 деца са изведени от семействата за година, 1000 от тях са изоставени. Достъпен на адрес: https://clubz.bg/89047-3300_deca_sa_izvedeni_ot_semejstvata_za_godina_1000_ot_tqh_sa_izostaveni Последно прочитане: 15.12.2019 г..  

Преди да се достигне до паниката в ромските махали обаче има сериозно натрупване на публикации в различни групи в социалните мрежи. Водеща е „НАЦИОНАЛНА ГРУПА НЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО“. Тя е създадена през февруари 2019 г., а към началото на септември месец вече има 158 хиляди последователи. 

Анализ на блогъра Боян Юруков показва, че около провеждането на двата вота – за Европейски парламент през май и месец преди местните избори в края на октомври, има силна активизация на публикации и коментари в тази група2525. Юруков, Боян. Групата на торбаланците – кой, по колко и за какво става реч. 07.09.2019 г. Достъпен на адрес: https://yurukov.net/blog/2019/torbalancite/ Последно прочитане: 15.12.2019 г.. Освен това, ако се сравняват списъците с членовете й в голяма степен те се припокриват с други групи. Същото така се забелязва препубликуване на постове и публикации между групи с един и същи тематичен фокус. 

„От тези 158 хиляди члена, 2518 са публикували общо 7827 поста. От тях 1526 души са пуснали само един пост. 23.4% от всички публикации пък се дължат на по-малко от 1% от постващите. 16% са от само 10 души. От тях една – Христина Рунтова – има най-много и колкото следващите петима взети заедно.

При коментарите нещата са подобни. Има 280493 коментара от 22961 души. 8306 са пуснали само един коментар в групата. Отново 27.8% се дължат на 1% от коментиращите, а 18% се дължат на 100 души. Начело на този списък ще намерим и онези 10, които генерират най-много съдържание. 7 души имат над 1000 коментара за тези няколко месеца.“, посочва Юруков2626. Пак там.

Данните от наблюдението в групата показват, че активността започва бавно през февруари и март, в края на април нараства с бързи темпове. 

„Пикът е май около Изборите за европейски парламент. Тогава има 2544 поста и 83270 коментара – двойно повече от всеки друг месец. След това активността намалява значително и въпреки готвения днес протест и засилването на активността на ядрото пишещи, не успяват да активизират хората в групата да генерират съдържание.

Това далеч не означава, че групата замира. Говорим за публикация на всеки 20 мин. и коментар всяка минута. С такава активност не могат да се похвали почти никоя медия в България. Най-висока активност при публикуващите има между обяд и 5 часа и сравнително намалява вечерта. При коментиращите пикът е в 9 часа вечерта и отново около обяд. По дни най-много виждаме в петък и събота и рязко намалява в неделя.

При ядрото публикуващи и коментиращи виждаме нещо доста различно. Имат относително постоянна активност през деня и силен пик в 9 и 10 часа. По дни с постовете са най-активни пък в понеделник и петък. С коментарите пък са най-активни в неделя. Точно обратното на масовия потребител на групата.“, пише Боян Юруков2727. Пак там.

Сред ключовите думи, които се използват в публикациите се открояват „родител“ (43.8%), „майка“ (33.8%), „баща“ (19.6%) , „стратегията“ (43.5%), а вариации на „конвенцията“ – в 13.1%. „Ценност“ се споменава в 16% от публикациите, „семейство“ – в 39%, „социалните“ – в 32%. За права и закона се говори съответно 28% и 40% в дискусиите. Вариации на „бог“ се споменават в над 1/3 от текстовете и то често – по 5 пъти. Евангелистката църква се споменава само 284 пъти във всички десетки хиляди коментари, а православната – над 32002828. Пак там..

„Застъпници в пролома”

Профилите на ядрото от организаторите показват активност от религиозни групи, семинари на църкви, евангелистки и протестантски общности, преводи и публикации на руски език. Една от тези организации е Национално женско движение „ЕСТИР“, основано през 1996 г. от Жана Гарден. Тя е сред лидерите на протестите срещу Стратегията за детето.

На сайта на организацията може да бъде прочетено, че това е „над-деноминационно служение, обхващащо жени от цялата страна без оглед на тяхната деноминация и етническа принадлежност“2929. „Национално женско движение ЕСТИР“.alle.bg“. Достъпен на адрес: https://janagarden-estir.alle.bg/ Последно прочитане: 12.15.2019 г. .

Гарден и нейните последователки „вярват, че всяка жена, която вярва в изкупителното дело на Господ Исус Христос, трябва да има ясно видение за последното време и осъзнато предаване в Бога, да загърби и да излезе от традиционалните си навици и поверия, да живее свято и безкомпромисно, за да може да преживее реално словото на Бога и новият й начин на живот да повлияе и рефлектира в обществото. Ние мечтаем да видим всяка жена в нашата нация да излезе от своето равнодушие и апатия и да ходи в пътищата на Господа и да живее в Неговите обещания и съдби.“3030. Пак там.

През 2011 г. мрежата на ЕСТИР се разраства. В Петрич е създадено първото училище за подготовка на „ходатаи“ „застъпници в пролома”. Те се обучава три години и от първия випуск излизат 50 обучени ходатаи – „но броят им расте в цялата страна постоянно, защото все повече светии откликват на призива си към тази мисия“, пише на сайта на организацията.3131. Пак там.

Често в групата във фейсбук НАДАС АМАРЕ ҶАВЕН – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА се отправят молитви към Бог (правописът отново е оригинален).

„За ,“Стратегия на детето“ Боже оставяме всичко в твоите ръце боже това , което се случва не идва от теб , а от нечестивия всичко какво става в този свят един ден всеки ще си плати цена какво е правил и ще отговаря пред тебе Боже мой Моля те Исусе не позволявай този закон Ти си над всичко и всеки вместо да се помогнат на сираците на самотните майки да се дадат някакви помощи има толкова много страдащи хора по света където имат нужда от истинска помощ. Да занимават с изнасилвачите с убийците , да сe даде правосъдие толкова много болка ,но те не знаят какво правят за пари са готови на всичко алчни хора лоши хора . Искат да направят разврат с децата да ги убият да им нанесат безброй поражения Боже Господи Опази всички деца закриляй ги Исусе Амин“, пише на 4 октомври Stefan Lidia Qnkovi.

Преврат в групата

Особено видими са активностите на сдружение „Родители, обединени за децата“ (РОД). Негови председатели са адвокатите Владимир Шейтанов (адвокат, защитник на българските медици в либийския процес и член на Стратегическия съвет на президента Румен Радев), Илияна Мавродиева и Петър Николов (бивш юрист във Военна полиция). 

На 29 септември РОД организира и специализирана конференция, в която се канят адвокати от различни европейски държави. Модератор на един от панелите е бившата депутатка на „Атака“ Магдалена Ташева, а поздрав отправя проф. Михаил Ковачев3232. Вълков, Илия. Клуб Z. „Искат да направят разврат с децата, да ги убият“. 08.10.2019 г. Достъпен на адрес: https://clubz.bg/88787-iskat_da_napravqt_razvrat_s_decata_da_gi_ubiqt Последно прочитане: 15.12.2019 г. .  

Според програмата са представени случаи от Норвегия и Полша. Стив Бенет от Англия е изчел доклад „Разделяй и владей“ – анонимната и поверителна култура на доносничество и отнемане“, Габриеле Куби (Германия) – „Глобалната сексуална революция“, както и „Сексуализация на деца чрез натиск от държавата“, Петър Николов е говорил за социалното отвличане на деца в България.

Именно това сдружение успява да вземе контрола върху администрирането на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА НЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО“. През октомври, когато е и разпространен слуха в ромските махали, името на групата е сменено на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“. Общността вече има близо 209 хил. членове. И нови администратори, които имат право да контролират дискусиите в групата, да трият нежелани коментари и постове, да приемат и отлъчват членове. 

„Малко по-късно – в началото на октомври, някои от първите организатори са изгонени от групата без обяснения. На национална среща на групата те получават съобщения в телефоните си, че са изключени.

Дни по-късно се появява обяснение – те не одобряват записаното в устава на РОД, че „сдружението представлява интересите на националната група и оттук нататък то определя и осъществява политиките на движението, свързани с каузата“.

Беше шок, после забелязахме, че изключените се бяхме обявявали против това каузата да бъде превръщана в нещо повече от гражданска инициатива, срещу това да заприлича на партия, да е политически активна, коментира пред „Дневник“ един от вече бившите администратори. Друго общо било, че изключените не са последователи на евангелски църкви, каквито са немалка част от останалите в групата и подкрепящи сдружението.“, се разказва в свой репортаж журналистката Юлиана Колева3333. Колева, Юлиана. Успехът на РОД в респектирането на властите за защита на „семейните ценности“. 11 декември 2019 г. Достъпен на адрес: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/12/11/4003582_uspehut_na_rod_v_respektiraneto_na_vlastite_za/ Последно прочитане: 15.12.2019 г.

Изводи

Наблюдението показва, че по-голямата част от информацията, която се споделя в тези групи и мрежи от мрежи в своето ядро не е неистински (фалшива). Напротив, в основата си тя лежи на истината. Кампаниите срещу Националната стратегия за детето, Законът за социалните услуги, а по-рано и Истанбулската конвенция, показват общ подход:

  • Създава се страница или група в социалните мрежи;
  • Започва се със зареждане с позитивни съобщения – снимки на деца, кучета, котки, патета;
  • Следва постепенно политизиране – публикуват се по-сериозни новини;
  • Политизирането преминава към призиви за действия – разпространяват се подписки, организират се инициативи на гражданския активизъм и протести. 

Публичните дискусии около тези стратегически документи показват силна поляризация на общественото мнение. Загуба в доверието в публичните институции. Колко е важна ролята на медиите, които трябва да търсят баланса чрез факти, да проверяват информацията и да омекотяват социалното напрежение. Случаят със слуховете в ромските махали е показателен за силата на манипулацията и внушенията, които се използват по време на избори. Социалните медии продължават да бъдат силна лаборатория за формиране на нагласи и енергия за нови политически проекти. А в цялост разгледаните проблеми в статията извеждат необходимостта от създаване на добри практики в областта на медийната грамотност и разпознаването на инструментите на дезинформацията. Използваната методология в тази публикация е ориентир за бъдещи изследвания в областта на дезинформационните кампании в социалните мрежи. Тя има нужда от надграждане чрез приложение. За да намери един ден своето място в триъгълника – теории, изследвания, добри практики.