Сирийско-американската журналистка Хала Баракат и майка ѝ Оруба Баракат, която е активен член на сирийската опозиция, са били намерени мъртви в апартамента им в Истанбул на 21 септември, предаде турската новинарска агенция DHA.

Приятели на двете жени са подали сигнал в полицията, когато 23-годишната журналистка не се е явила на работа в редакцията на сирийския опозиционен сайт Orient Net. Полицията разследва случая, като се предполага, че двете жени са били убити няколко дни по-рано, тъй като оттогава приятелите на Хала Баракат не са имали връзка с нея. Според информация на полицията, цитирана от международната неправителствена организация Индекс на цензурата, Хала и Оруба Баракат са били удушени и наръгани, след което извършителите са напръскали телата им с перилен препарат, за да потушат миризмата.

По данни на Комитета за защита на журналистите (CPJ) от 2015 г. четирима други сирийски журналисти са били убити в Турция, след като се преместват там и продължават да информират за развоя на войната в Сирия. Впоследствие Ислямска държава поема отговорност за четирите убийства.

Оруба Баракат напуска Сирия през 80-те години и работи като журналист за различни арабски вестници, където отразява икономически и политически теми. По-късно заминава за САЩ, където ражда Хала, единствената й дъщеря. Шаза Баракат, сестра на Оруба, разказва пред The Associated Press, че 60-годишната сирийска активистка и американско-сирийският ѝ съпруг са били разделени.

Шаза Баракат казва, че Хала е родена в Северна Каролина и има роднинска връзка с Деа Баракат, съпругата му Юсор Абу-Салха и нейната сестра Разан Абу-Салха, които през 2015 г. са убити от свой съсед по религиозни причини.

В съобщения до The Associated Press Шаза Баракат хвърля вината за смъртта на двете жени върху сирийския режим, който тя и останалите членове на опозицията считат за отговорен за убийствата и принудителната миграция на милиони сирийци.

Според сирийската опозиция, цитирана от The Associated Press, Оруба Баракат е била член на Сирийския национален съвет. Тя е подкрепяла опозицията, въпреки че е критикувала някои от групите, които се числят към нея. В последно време Оруба Баракат е разследвала случаи на изтезания в сирийски затвори.

Хала Баракат се присъединява към Orient Net English през 2015 г. Редактира и превежда хиляди статии и видеа, които осветляват престъпленията, извършвани от режима на Асад срещу сирийски граждани. The Associated Press отбелязва, че по-рано тази година Хала е участвала в събитие на тема „Русия унищожи Сирия“.

„Хала Барак е дете, чийто живот в медиите започна в Orient Media Group“, пише Гасан Абуд, собственик и изпълнителен директор на Orient Media Group, в публикация във Facebook, цитирана от Orient Net. „Майка й Оруба имаше две основни каузи: бървата беше да се бори за постигането на свободна Сирия без диктатурата на Асад, а втората беше да помага на дъщеря си в търсенето на познание.“

Според Абуд убийствата на Хала и Оруба Баракат са извършени по начин, наподобяващ методите на тайните служби на сирийския режим. Собственикът на Orient Media Group е категоричен, че постигането на примирие с „чудовища“ е невъзможно.

Пред Orient Net English Ясер ал-Ашкар, приятел на семейство Баракат, казва, че Хала и майка й са участвали в повечето демонстрации в Турция срещу режима на Асад.

В разговор с Ахмад ал-Шехаби, старши редактор на Orient Net English, Хала Баракат споделя опасенията си, че усилията на екипа на Orient Net English вероятно ще отидат на вятъра, след като преди няколко месеца от YouTube решават да закрият канала на изданието.

Ахмад ал-Шехаби описва Хала Баракат като неуморно работещ журналист с иновативни медийни идеи, който дава най-доброто от себе си в подготвянето на всеки материал, който й е възложен.

„САЩ е дълбоко опечалена от смъртта на Оруба и Хала Баракат“, се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ, публикувано на 22 септември.„Хала работеше като журналист на Orient News, а ние помним и куража на майка й Оруба, сирийски активист, който отразяваше зверствата на сирийския режим. САЩ осъжда извършителите на тези убийства и ще следи разследването отблизо. САЩ продължава да търси мирно политическо решение на сирийския конфликт, което да бъде подкрепено, притежавано и ръководено от сирийския народ.“

Комитетът за защита на журналистите също излезе с позиция по случая. „Призоваваме турските власти да намерят отговорните за убийствата на Хала Баракат и Оруба Баракат и да ги предадат на съда“, заяви Нина Огнянова, координатор на Комитета за защита на журналистите за Европа и Централна Азия.  „Турция трябва да гарантира защитата на сирийски журналисти, които идват в страната в търсене на безопасност.“

Хана Мачлин, ръководител на проекта за оценка на нивото на медийна свобода, който Индекс на цензурата осъществява в партньорство с Европейската федерация на журналистите и Репортери без граници, определи смъртта на Хала и Оруба Баракат като „трагедия за свободата на печата“ и призова турските власти да намерят „отговорните за това ужасно престъпление“.

Снимка: indexoncensorship.org