До Софийска районна прокуратура,
адрес: гр. София – 1164; бул. Драган Цанков N6

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) призовава Софийска районна прокуратура да образува досъдебно производство за престъпление по смисъла на чл. 162 (1) от НК, гласящ: „Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание“.

Сигналът ни е във връзка със  статията „Боклуци“, подписана от Кеворк Кеворкян и публикувана на 22 октомври 2012 в сайта www.standartnews.com и в брой 7096 от 23.10.2012 г. на в. Стандарт, както и със  статията със заглавие “ЛЕВСКИ, ЙОТО И ЦИГАНИТЕ. БЪЛГАРСКАТА РАЯ ЩЕ МЪЛЧИ И КРОТУВА”, подписана от същия автор и публиквана от сайта afera.bg на 26.10.2012, както и от в.Уикенд.

Намираме, че посланията, съдържащи се в цитираните публикации, съставляват деянието, предвидено в чл. 162 (1), а именно проповядване и подбудителство към омраза, дискриминация и дори насилие, основани на етническа принадлежност, като за целта се използват средства за масова информация с голям тираж. Като взима повод от конкретен случай, получил публичност, авторът използва етническата принадлежност на замесените лица, за да проповядва омраза и етническо противопоставяне между българските граждани от различни етнически групи – българска, ромска, еврейска.

Представяме на вниманието Ви няколко цитата, от които е видно, че авторът всячески се стреми да противопостави българската и ромската етнически групи с използването на расистка риторика и аргументи:

“Не разбирате ли, че няма връщане назад – тези животни вече са си направили сметките. Българите сега щели да организират отряди – но циганските вече съществуват. Идеите им отдавна са приютени във Фейсбук, там ги проверяват, скоро ще си намерят и техния мангалски Ян Палах – ще убият някой кирливец и сетне ще припишат това на овчедушните българи.”

“За мен вече е вън от съмнение, че тия животни искат да се почувстваме – всички ние! – като боклуци, като хора, за които историята нищо не означава.

“Трябва да приемем тези вандали като свои лични врагове.”

“Писал съм много пъти за тия боклуци, за тия вандали, или направо казано – животни.”
“..ако питате мен, тя (историята в Добрич) е доста по-важна от атентата в Сарафово …Този атентат в Добрич е далеч по-мръснишки:…”

“А пък бащата на един от добричките кретени дори наруга репортерите:…”

“Това не са мангалите от някой катун – това са добре облечени млади хора, също и добре научени, къде да се целят и в какво да ударят.”

“Шамара вече го пратиха в Страсбург – сега трябва да пратят там и циганските морди от Добрич, за да ги покажат като жертва на българското насилие.”

“Искам да ги видя тези гадове, искам ги в студиото си – искам заедно да проучим този животински вид, докато не са направили нещо още по-скверно.”

“Това не са дребни кокошкари, това са истински бандюги”

“…прогнозирах скорошната поява на един цигански Родни Кинг  – негърът, който преди двайсетина години полицаите убиха за неподчинение  – и това запали едни от най-големите бунтове в новата американска история. Лос Анжелис се превърна в бойно поле, опустошенията бяха страшни, загубите огромни, а расовите комплекси, които се появиха, все още са непреодолими.”

“Дори сега, когато казвам това, се чувствам омерзен и унизен от тия идиоти, от тия получовеци.”

Впрочем употребата на определението „получовеци“ директно препраща към терминa „Untermenschen“, изполван от нацистката идеология за обидно название на т.нар.“низши хора“, в това число евреи, роми и славяни.

Намираме, че деянието е извършено с особена дързост –  използвани са многотиражни печатни издания – и в условията на повторяемост, за което говорят не само двете публикации от въпросния автор, но и последващите му изяви в телевизионното предаване “Всяка неделя” по Нова телевизия.
Смятаме, че подобно открито подстрекаване към етническа омраза е опасен прецедент за националните медии и при липса на адекватна реакция от страна на правоохранителните органи, последствията биха могли да бъдат изключително опасни.

Бихме желали да обърнем вниманието на уважаемите прокурори и към коментарите на читатели в сайтовете и форумите, в които са публикувани въпросните два текста. Голяма част от тези коментари са ясно доказателство, че внушението на автора е възприето от читателите точно като подбудителство към омраза, дискриминация и насилие, основани на етническа принадлежност и насочени конкретно срещу ромската етническа група. Само някои примери от коментарите:

„Lyubomir Marinov · Водещ коментатор
Уважаеми Кеворк , именно заради причините които изтъкваш в някои държави има „Ескадрони на смърта “ И когато главни прокурори , главни педерасти , главни ПЕС-оглавци и изобщо всякакви главци прекалят гризват дръцето .
Отговор · 1 · Харесва ми · Следене на публикацията · 26 октомври в 14:18

г-ц Иванова каза:                         
            28.10.2012 в 16:57       
Г-н Кеворкян подлудяват ме мръсните гадини с поведението си …разревавам се от яд че трябва да търпим тази СГАН ЦИГАНСКА И ТУРСКА … стига вече с това толерантност ако имах власт щях да ги изпратя обратно в родната им Индия и Турция … вълците които са на власт щях да ги линчувам … не е ли време да ги линчуваме тези които са на власт … да вземем да си наемем камикадзе и да им го пуснем …

мише каза:                         
            26.10.2012 в 18:15       
Да започнем да избиваме амангалите тихо,мълчаливо , без никакви думи и коментари …Да им изпълним желанието на циганската гняс…

Бойко Борисов каза:                         
            28.10.2012 в 11:23       
        Всички предатели ще бъдат наказани със Смърт.Много добре знаете какво правите мръсни подлоги на фарисейските маймуни.Наказанието е само едно смърт и нищо друго в цял свят се прилага без значение на националността.За фарисейските маймуни и подлогите им комунисти лечението е само смърт.

Като призоваваме Прокуратурата да установи фактите в съответствие с правомощията, дадени й от Конституцията и законите на Република България, настояваме да се изясни въпросът за вината, както на автора на въпросните публикации, така и на редакторите и издателите, одобрили разпространяването им чрез средствата за масова информация.

София,
Асоциация на европейските журналисти-България
Дата: 06.11.2012