Проруските сепаратисти в Донецк са потвърдили, че са пленили украинския блогър Станислав Асейев, който работи на свободна практика към украинската секция на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Това става ясно от блога на Егор Фирсов, дългогодишен приятел на Асейев и бивш народен представител, в онлайн вестника „Українська правда“. На 16 юли Фирсов написа, че майката на Асейев е получила разрешение да го посети и че сепаратистите обвиняват журналиста в шпионаж и заплашват да го осъдят на 14 години затвор.

Асейев, който пише под псевдонима Станислав Васин, изчезна в началото на юни. Освен за RFE/RL той е правил разработки за няколко украински издания, включително онлайн вестника „Українська правда“, седмичното списание „Український тиждень“ и аналитичния вестник „Дзеркало тижня“, всичките базирани в столицата Киев.

По-рано главният редактор на RFE/RL Ненад Пежич каза, че ако се окаже истина, задържането на Асейев е „дълбоко притеснително и незаконно“, и допълни, че се страхува за живота му.
Комитетът за защита на журналистите изрази притеснение за случващото се с Асейев.

„Журналистиката не е шпионаж“, каза Робърт Махони, зам.-изпълнителен директор на Комитета за защита на журналистите. „Станислав Асейев трябва да бъде освободен незабавно. Призоваваме всички страни в конфликта в Украйна да уважават ролята на журналистите като цивилни и да им позволят да вършат работата си.“

Украйна се нарежда на 102-ро място от 180 страни в тазгодишното издание на Световния индекс за свобода на печата на „Репортери без граници“. Според неправителствената организация контролираните от сепаратистите територии в Източна Украйна постепенно се превръщат в новинарски и информационни „черни дупки“, до които критично настроени журналисти и чуждестранни наблюдатели имат ограничен достъп. По данни на Комитета за защита на журналистите от началото на конфликта между украинските власти и проруските бунтовници през 2014 г. най-малко петима журналисти и двама служители на медии са били убити във връзка с работата си.
Снимка: