От 11 до 13 ноември т.г. във Френския културен институт в София ще се проведе международен семинар на тема „Предизвикателствата пред журналистиката в епохата на интернет”. В рамките на три дни лектори от Франция, Швейцария и България ще обсъждат с действащи журналисти и студенти промените в медийната среда и начина на работа на журналистите под въздействието на мрежата.

Участниците ще научат как съжителстваха и защо се разделиха печатното и онлайн издание на вестник „Монд” от един от бившите главни редактори на френската медия, Ив Аньес. Какви са спецификите при работата с информацията в интернет и как се постига баланс между изискванията за бързина и достоверност ще сподели ръководителят на френската секция в швейцарската информационна агенция, Беа Гросенбахер. Сред останалите акценти в семинара са журналистиката след Wikileaks, сложните отношения между интернет и телевизията, както и визуалните измерения на журналистиката днес.

Семинарът е безплатен и е предназначен за действащи журналисти и студенти по журналистика, които владеят френски език на добро ниво. Желаещите могат да изпращат кандидатурите си на адрес: [email protected] до 25 октомври т.г.

Събитието се организира от Българската секция на Международния съюз на журналистите франкофони с подкрепата на Френския културен институт и Международната организация на франкофоните.

Лекторите:

Ив Аньес, бивш главен редактор на вестник „Монд”
Беа Гросенбахер, заместник главен редактор на Швейцарската телеграфна агенция и ръководител на френската секция
Клеманс Жариж, главен редактор за Франция и света на фотографската агенция News-Pictures
Георги Лозанов, медиен експерт, председател на СЕМ
Любчо Нешков, основател и директор на БГНЕС
Светослав Терзиев, журналист, коментатор на вестник „Сега”