Общо 36 идеи на граждански организации, медии, журналисти и младежки групи ще получат подкрепа в рамките на шестото издание на програмата „Ти и Lidl за нашето утре“. Проектите ще бъдат реализирани през тази година с общ фонд от 365 000 лева.  

Сред отличените инициативи за първи път има и такива на регионални медии и индивидуални журналисти. В категорията #BeVocal финансиране ще получат четири регионални медии и трима индивидуални журналисти. Целта на новата категория, създадена с експертната подкрепа на Асоциацията на европейските журналисти – България, е да се даде повече гласност на социално значими теми и да се подкрепи т. нар. журналистика на решенията. 

Победителите в тази категория са:

1.Проект: Големите дарители на Велинград

Медия: Вестник “Темпо” ЕООД – ВЕЛИНГРАД

Населено място: гр. Велинград

Цел на проекта: Ще създаде поредица от материали за съграждани, чиито дарения са допринесли за развитието и позитивната промяна на града.

  1. Проект: Запомнете Пловдив – 2024

Медия: Пловдивска телевизия “Тракия”- САТ ТВ ООД

Населено място: гр. Пловдив

Цел на проекта: 10 предавания, в които с помощта на зрителите на живо събират спомени за града и за начина на живот в миналото.

  1. Проект: Новините на детски език

Медия: Вижте.бг – Новините на детски език

Населено място: гр. София

Цел на проекта: Създаване на 16 статии, както и техен аудио вариант, който да се излъчи по БНР и подкаст в платформите, поддържани от националното радио.

  1. Проект: Паметта на храната

Медия: Нула32 ООД, списание – Пловдив

Населено място: гр. Пловдив

Цел на проекта: Създаване на нова онлайн рубрика, която ще разказва за

многообразното вкусово и етническо богатство на Пловдив.

  1. Проект: Гладни за игра, гладни за бъдеще

Журналист: Петър Георгиев

Населено място: гр. София

Цел на проекта: Документалният аудио проект “Гладни за игра, гладни за бъдеще” ще проследи пътя на едно дете до професионалния спорт, финансовата тежест върху семейството му и ролята на качественото образование като най-добрия път за живот след футбола.

  1. Проект: Разкази отвъд етикетите

Журналист: Кристиян Юлзари

Населено място: гр. София

Цел на проекта: Продуцирането и публикуването четири мултимедийни материала (текст, снимки, видео и аудио) на социално значими теми.

  1. Проект: Разговори за образованието на специалните деца

Журналист: Надежда Цекулова

Населено място: гр. София

Цел на проекта: Създаване на поредица от интервюта с международни експерти в сферата на приобщаващото и неформалното образование.