InvitationsНа 25 май 2016 г. Асоциация на Европейските Журналисти-България в сътрудничество с център за култура и дебат „Червената къща“ организират среща с британския журналист, драматург и писател Майкъл Фрейн. Срещата ще се състои от 12.00 ч. в зала „Пеша Николова“ на Център за култура и дебат „Червената къща“ (ул. Любен Каравелов N15, гр. София). Събитието е отворено за журналисти, медийни експерти, сценаристи, писатели, театрали и всички, които се вълнуват от темата за свободата на изразяване и правото на неприкосновеност на личността.

Кой е Майкъл Фрейн? Журналист и общественик, Фрейн пише 12 романа, над 30 пиеси, ред публицистични и биографични трудове. Печели 20 големи британски и световни награди за литература и драматургия. Изтъкнат преводач на руска класическа литература. В продължение на десетилетие той е колумнист в „Гардиън“ и „Обзървър“, печелейки публиката с яркия си сатиричен поглед. Фрейн високо цени журналистическата си работа и неколкократно преиздава сборници със своите ранни публикации. Сборникът „Говорете след сигнала“ (Speak after the Beep, 1995) е равносметка на журналистическите му изяви. В интервю за „Гардиън“ от 16 август 2009 споделя: „Мисля, че всеки писател трябва да бъде задължен някак от закона да работи като репортер“.

Журналистиката според него е много по-трудно поле за творчество от художествената литература, защото отразява не измислени, а реални събития, които са пред очите на всички. „В редакцията на вестника откриваш, че не ти трябва тиха стая, за да пишеш. Налага ти се да пишеш в парк или в кръчма, дори в телефонна кабина, за да се скриеш от дъжда. Пруст би си спестил доста от парите за облицоването на спалнята си с корк, ако беше поработил малко във „Фигаро“.“ Фрейн печели 20 големи британски и световни награди за литература и драматургия. Той е и изтъкнат преводач на руска класическа литература.

Тази година за първи път излиза и в България превод на романа му „Стремглаво“.