Неотдавнашните убийства на журналисти в Словакия, Малта и България осветиха характерни проблеми, пред които журналистите в Източна Европа се сблъскват от години. Трябва ли обаче журналисти да бъдат убити, за да могат международната общност и другите журналисти да започнат да говорят за проблемите на независимите медии в Източна Европа?

Ограничаването на свободата на медиите в Унгария е добър пример за това. Премиерът Виктор Орбан успя да превземе медийния сектор не за един ден. Отне му години, за да получи контрол над пресата, ключов ход в усилията му да превърне страната в „нелиберална демокрация“. Унгарските журналисти отдавна повдигат този въпрос, но много малко хора извън Унгария искат да ги чуят. Докато не стана твърде късно.

Това е темата на панелна дискусия, която Боряна Джамбазова, журналистка на свободна практик и член на УС на АЕЖ-България, представя в рамките на Международния журналистически фестивал в Перуджа, Италия на 6-ти април. Останалите участници в панелната дискусия са Тамаш Бодоки, главен редактор на Atlatszo.hu (Унгария), Мариус Драгомир директор на Center for Media, Data and Society (Румъния), Драгана Печо, журналистка в KRIK (Сърбия).

Журналисти от България, Сърбия и Полша изразяват опасения за влошаващото се състояние на медийната свобода в региона.

В България например има най-малка свобода на медиите от целия Европейския съюз съгласно индекса на свободата на пресата, публикуван от „Репортери без граници“, в който България се нарежда на 111-о място от 180 страни. Липсата на прозрачност на медийната собственост, търговски и политически натиск, както и кампании срещу независими и разследващи журналисти, които се осмеляват да разкриват корупцията, са само някои от проблемите, които в продължение на години са част от медийния пейзаж в страната.

Положението на медиите в останалите източноевропейски страни не е много по-различно. Почти 30 години след падането на комунизма Източна Европа все още се бори неуспешно да изгради силна и независима преса. Панелът е с фокус върху атаките срещу свободата на медиите в този посткомунистически регион на Европа – проблем, който обикновено се пренебрегва, докато не стане твърде късно, и да потърсим възможни решения.

Фестивалът в Перуджа е най-мащабното журналистическо събитие в Европа, В рамките на няколко дни се провеждат над 200 панелни дискусии, в които участват близо 500 лектори от цял свят. Програмата обхваща важни въпроси като загубата на доверието в медиите и различните подходи за спечелването на публиката отново, журналистиката, която предлага решения на социални проблеми, иновативни модели за финансиране на медиите, журналистиката и популизма в Европа, предизвикателствата пред разследващата журналистика.