Свободата и плурализмът на медиите в Европа са застрашени, смята НПО секторът

208

Докато Европа остава един най-свободните континенти по отношение на медиите, множество международни организации за защита на човешките права и журналистически НПО алармират, че Старият контитент започва да губи позицията си на лидер в тази област. Това коментира Euractiv в медийно досие, посветено на състоянието на свободата на словото в Европа.

Според „Репортери без граници”, цяла Европа „пада от пиадестала си”, докато ЕС „губи статута си на лидер”. Тези проблеми се дължат на комбинация между държавно и частно влияние върху новинарството в Европа. Концентрацията на медийната собственост – широко разпространена както в Източна, така и в Западна Европа – се засилва допълнително поради икономическите трудности, пред които традционните медии са изправени в резултат от икономическата рецесия и конкуренцията от страна на онлайн медиите.

Още по-обезпокоителна е новата вълна от цензура и политически мотивирани опити за потискане на медиите чрез съдебни дела. Тази тенденция се разпространява в рамките на целия континент: приемането на скандалния медиен закон в Унгария, която може би е  най-сериозният подобен случай в ЕС, послужи като повод за европейските депутати да подчертаят необходимостта от “извоюване отново“ на медийната свобода в страни като Франция, Италия, Румъния и България. Негативни тенденции се наблюдават и в страни-кандидатки за еврочленство като Македония и Гърция, в които управляващите предприемат мерки като лишаване от свобода на журналисти и ограничаване на източниците на финансиране на независимите медии, се споменава още в публикацията.

Пълният текст на медийното досие, включващ анализ на проблемите, позиции, и линкове, е публикуван на интернет страницата Euractiv.com.