Свалянето от ефира на Нова телевизия на предаването “Марк О’Селски” е най-сериозното посегателство срещу свободата на словото в България през настоящата година, сочат неокончателните резултати от анкетата, провеждана от Асоциацията на европейските журналисти – България /АЕЖ/. Значителна част от журналистите и медиините експерти, попълнили анкетата, са посочили именно този случай като емблематичен за икономическия натиск, на който са подложени българските медии и работещите в тях.

Според публикации в пресата от месец юли 2011 шоуто е свалено поради натиск от страна на съсобственика на Първа инвестиционна банка /ПИБ/ и ключов инвеститор в ски комплексите на Банско и Витоша – Цеко Минев, върху ръководството на телевизията. Причина за натиска, довел до свалянето на предаването, станало излъчването на комичен скеч по темата за нарушенията на определения от концесионния договор размер на ски-зона Банско в Национален парк „Пирин,”.
Тези информации бяха публично отречени от ръководството на Нова телевизия, от екипа на предаването и от ПИБ. Тогава бе посочено, че екипът на предаването е в лятна ваканция и че то отново ще се появи в ефира през септември. Това обаче не се случи и от два месеца шоуто не се излъчва. Запознати със случая журналисти, попълнили анкетата на АЕЖ България, твърдят, че екипът на предаването не само е бил наказан със сваляне от ефир, но е бил принуден да мълчи и дори да отрича този факт. В полето за коментари към анкетата те посочват, че принудата се осъществява посредством договор между Нова телевизия и продуцентската къща Идалго Продакшънс за друг проект, “безопасен” от гледна точка на инвеститорите, а именно – сериала “Етажна собственост”. Според участници в допитването, съществува и вариантът в следващите седмици предаването да бъде възстановено в ефир с цел да се опровергаят обвиненията в погазване на свободата на словото. При такова разитие обаче, съдържанието на клиповете ще бъде подложено на строг контрол, а адресатите на критиките – подбирани внимателно, зявяват участници в анкетата.

Припомняме, че през месец юли Асоциация на свободното слово „Анна Политковская” излезе с изявление, в което окачествява свалянето на предаването “Марк О’Селски” като “безпрецедентен и циничен икономически натиск за ограничаване на редакционната и творческа свобода в национална електронна медия. С помощта на директна икономическа манипулация собствениците на ПИБ и свързаната с нея фирма „Юлен” търсят да заглушат свободното журналистическо отразяване и да притъпят обществената реакция по изключително важни за обществото проблеми заради тесни икономически интереси”.

Анкетата на АЕЖ-България за свободата на словото продължава до края на месец септември. Тя е в два варианта – за журналистите медийните и правните експерти.Каним всички колеги и наблюдатели на медийния сектор да попълнят анкетата, да споделят вижданията за ситуацията със свободата на словото в България и да сигнализират за случаи на посегателства върху тази свобода. Резултатите от анкетата ще бъдат оповестени в началото на октомври и ще бъдат включени в доклад, който всяка година международната Асоциация на европейските журналисти изпраща до Съвета на Европа.

Вариант за журналисти
Вариант за експерти

За допълнителна информация:
[email protected]
Кристина Христова: 0899 81 76 59
Иван Радев: 0889 38 86 19