Година като никоя друга. Едва ли има по-точен начин да опишем отиващата си 2020 – година на резки промени, несигурност, притеснения и чувство за загуба. Загуба на това, което сме разбирали под нормално в личния и професионалния си живот. Загуба на времеви хоризонти и планове за бъдещето. На моменти, загуба на почва под краката ни. За съжаление, за мнозина – загуба на любими хора. 

В моменти като сегашния е трудно да се настроим на празнична вълна и за типичните за края на годината равносметки. Но трябва да признаем, че освен отнетото, 2020 г. ни даде много, най-вече уроци. Научихме, че можем да се променяме по-бързо, отколкото някога сме си представяли. Че отговорността към другите понякога е по-важна от личните ни мечти, планове и амбиции. Че всичко е относително. Както и, че дори разделени, винаги намираме начин да бъдем заедно. 

Благодарим ви, че избрахте да се учите заедно с нас в този предизвикателен във всяко едно отношение период, в който да се откажеш, на моменти изглеждаше по-лесно, отколкото да продължиш. Вашата подкрепа ни даде силата и увереността да се променяме смело и да следваме мисията си, преодолявайки всевъзможни препятствия. 

А мисията ни си остава все същата – да защитаваме свободната, професионална и независима журналистика в България. Не сами, а като част от общност, към която принадлежите и вие. 

Бъдете здрави и пазете надеждата!

С пожелания за топли празници и една по-щастлива 2021 г. 

Асоциация на европейските журналисти – България