independent-logo-eagleСаудитският инвеститор Мохамед Абулджадайел е придобил между 25 и 50% от Independent Digital News and Media, холдинга на Independent.

Говорител на бизнесмена заяви, че инвестицията ще „гарантира допълнителен стратегически растеж“ на Independent, който през миналата година спря да излиза на хартия и премина изцяло онлайн. Не е ясно дали Абулджадайел е закупил дял на друг акционер или нови акции, издадени от компанията собственик, пише The Guardian.

С покупката си Абулджадайел става третият голям инвеститор в Independent наред с Евгени Лебедев (собственик на ESI Media, към която принадлежи Independent) и Джъстин Биам Шоу (председател на ESI Media).

Въпреки че вероятно ще подобри значително финансовото състояние на Independent, сделката е изключително спорна заради привидната несъвместимост между прогресивния характер на изданието и продължаващите нарушения на човешки права в Саудитска Арабия. Особено притеснително е, че в страната продължава да се използва смъртното наказание, а има и сериозни съмнения за измъчвания на затворници.

От ръкодовството на Independent са категорични, че влизането на Абулджадайел в компанията няма да окаже никакво влияние върху редакторската политика на медията. Според ръководството „редакторската независимост на The Independent е формално защитена с ново споразумение между акционерите“.

В имейл до екипа на Independent редакторът Кристиян Броутън пише, че изданието „ще остане напълно независимо от […] акционери и бизнес интереси“. Броутън добавя, че е получил „железни, недвусмислени гаранции“, че Independent ще може да отразява събитията в Саудитска Арабия по начина, по който е правил досега. „Ще продължим да разкриваме несправедливости и злоупотреби навсякъде по света, където откриваме такива“, пише още Броутън.

Снимка: Independent