Комитетът за защита на журналистите (CPJ) призова руските федерални власти да вземат незабавни мерки срещу отговорните за убийството на Николай Андрушченко, съосновател на седмичния вестник Novy Peterburg.

Андрушченко, известен с репортажите си за корупция и полицейско насилие, почина в болница в Санкт Петербург на 19 април в резултат на сериозни травми след побой на 9 март. Няколко часа след побоя 73-годишният журналист е намерен в безсъзнание и е закаран в болница, където претърпява мозъчна операция и е поставен в медикаментозна кома.

„Призоваваме руските служители по сигурността да проведат цялостно и независимо разследване на бруталното убийство на Николай Андрушченко и да подведат всички виновни за убийството под отговорност“, заяви Нина Огнянова, програмен координатор на CPJ за Европа и Централна Азия. „В Русия журналисти системно биват убивани безнаказано и единствено пълно и заслужаващо доверие съдебно преследване ще спре този цикъл на насилие.“

Андрушченко е известен с критиките си към руския президент Владимир Путин и разследващите си материали за корупция и погазване на човешки права, включително от полицията на местно ниво. Алевтина Агейева, която заедно с Андрушченко основава седмичния вестник Novy Peterburg през 1990 г., споделя пред CPJ, че той е бил „постоянен дразнител за властите“, и допълва, че „няма никакви съмнения, че той е убит заради журналистическата си дейност“. Агейева твърди, че полицията в Санкт Петербург е започнала разледване във връзка с нападението срещу Андрушченко на 9 март, но колегите в редакцията на убития журналист не са били разпитвани по случая. Тя допълва, че досега екипът на Novy Peterburg няма информация за напредък в разледването.

Нападението на 9 март не е първият акт на насилие спрямо Андрушченко. Агейева припомня, че журналистът е нападан два пъти преди това. Първото нападение е през ноември 2007 г., няколко седмици преди полицията да нахлуе внезапно в редакцията на вестника, след което Андрушченко е задържан за два месеца преди съдебен процес по обвинения срещу него в клевета и препречване на опитите за постигане на справедливост заради неговото отразяване на разследване на убийство. Второто нападение датира от ноември миналата година, когато журналистът е нападнат пред дома си, но намесата на съседи предотвратява по-сериозни последствия.

Русия отдавна е опасно място за журналисти. От 1992 г., когато CPJ започва да документира подробно обстановката в Русия, във връзка с журналистическата си дейност са убити поне 36 журналисти. Проучвания на CPJ показват, че едва две от тези убийства са били разследвани подобаващо.

Снимка: Denis Usov