Руски журналист почина след тежък побой

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) призова руските федерални власти да вземат незабавни мерки срещу отговорните за убийството на Николай Андрушченко, съосновател на седмичния вестник Novy Peterburg.

Андрушченко, известен с репортажите си за корупция и полицейско насилие, почина в болница в Санкт Петербург на 19 април в резултат на сериозни травми след побой на 9 март. Няколко часа след побоя 73-годишният журналист е намерен в безсъзнание и е закаран в болница, където претърпява мозъчна операция и е поставен в медикаментозна кома.

„Призоваваме руските служители по сигурността да проведат цялостно и независимо разследване на бруталното убийство на Николай Андрушченко и да подведат всички виновни за убийството под отговорност“, заяви Нина Огнянова, програмен координатор на CPJ за Европа и Централна Азия. „В Русия журналисти системно биват убивани безнаказано и единствено пълно и заслужаващо доверие съдебно преследване ще спре този цикъл на насилие.“

Андрушченко е известен с критиките си към руския президент Владимир Путин и разследващите си материали за корупция и погазване на човешки права, включително от полицията на местно ниво. Алевтина Агейева, която заедно с Андрушченко основава седмичния вестник Novy Peterburg през 1990 г., споделя пред CPJ, че той е бил „постоянен дразнител за властите“, и допълва, че „няма никакви съмнения, че той е убит заради журналистическата си дейност“. Агейева твърди, че полицията в Санкт Петербург е започнала разледване във връзка с нападението срещу Андрушченко на 9 март, но колегите в редакцията на убития журналист не са били разпитвани по случая. Тя допълва, че досега екипът на Novy Peterburg няма информация за напредък в разледването.

Нападението на 9 март не е първият акт на насилие спрямо Андрушченко. Агейева припомня, че журналистът е нападан два пъти преди това. Първото нападение е през ноември 2007 г., няколко седмици преди полицията да нахлуе внезапно в редакцията на вестника, след което Андрушченко е задържан за два месеца преди съдебен процес по обвинения срещу него в клевета и препречване на опитите за постигане на справедливост заради неговото отразяване на разследване на убийство. Второто нападение датира от ноември миналата година, когато журналистът е нападнат пред дома си, но намесата на съседи предотвратява по-сериозни последствия.

Русия отдавна е опасно място за журналисти. От 1992 г., когато CPJ започва да документира подробно обстановката в Русия, във връзка с журналистическата си дейност са убити поне 36 журналисти. Проучвания на CPJ показват, че едва две от тези убийства са били разследвани подобаващо.

Снимка: Denis Usov

Какво ново