Руски независими медии и журналисти, както и „Репортери без граници“, призоваха големите технологични компании (Big Tech) да предотвратят блокирането на руския сегмент от интернет преди президентските избори в Русия през 2024 г. Сред подписалите е нобеловият лауреат Дмитрий Муратов, главен редактор на „Новая газета“.

„Медуза“ публикува обръщението към генералните директори на Apple, Telegram, YouTube, Twitter, Microsoft, Google, LinkedIn и Meta.

„След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. повечето големи платформи като Facebook и Instagram бяха забранени в руския сегмент на интернет. Досега само две големи платформи оцеляха частично след тази чистка: Telegram и YouTube. <…> С наближаването на предизборния период имаме сериозни основания да подозираме, че YouTube и Telegram могат да бъдат напълно блокирани в Русия още тази есен, превръщайки над 140 милиона души в заложници на държавния пропаганден апарат. <…> Не искаме да се окажем в нова епоха на Студена война. Необходимо е спешно да възстановим връзката на руските граждани с разнообразна информация и с останалия свят. Самата същност на интернет е да осигури тази функция. Основните интернет услуги, които са във вашата сфера на отговорност, се превърнаха в главни действащи лица на тази мисия: социалните мрежи, търсачките и магазините за приложения са вратата към света на откритата информация. Достъпът до тях трябва да бъде възстановен. В противен случай гражданите на Русия ще останат затворени в тъмнината насаме със своя президент. Вече съществуват технически решения, с които вашите услуги да се върнат или да останат достъпни в Русия.“

Пълен текст на обръщението: на руски и английски.