Съдът в Москва осъди задочно Пьотър Верзилов, бивш издател на сайта Mediazona и член на музикалната група Pussy Riot. Верзилов е осъден на 8,5 години в наказателна колония заради разпространяване на недостоверна информация за руската армия.

Делото е образувано заради четири публикации в Twitter (X) и Instagram, свързани с масовите убийства в Буча. Според следствието публикациите са съдържали послание, което може „да предизвика неоправдано нарастване на социалното напрежение и да навреди на интересите на Русия“. Съгласно присъдата публикациите на Верзилов също така са създали „реална заплаха за формиране на невярно мнение сред гражданите относно целите и задачите на специалната военна операция“.

Според многобройни разследвания, проведени от украинските власти, украински и чуждестранни журналисти, ООН и ОССЕ, по време на руската военна окупация в Буча през февруари-март 2022 г. са убити стотици цивилни граждани. Москва нарича случилото се в Буча „инсценировка“ или твърди, че убийствата са извършени от украински военни.

RFE/RL