Руският президент Владимир Путин подписа закон, упълномощаващ руското правителство да класифицира медии с финансиране от чужбина като „чужди агенти“ и да им налага санкции. Законът беше публикуван в официалния законодателен портал на Русия на 25 ноември. На 22 ноември законът беше приет от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) с 154 гласа „за“, нито един „против“ и един „въздържал се“. В средата на месеца законът мина на трето и последно четене в Държавната дума (долната камара на парламента).

Радио „Свобдна Европа“/Радио „Свобода“ (RFL/RL) съобщава, че министерството на правосъдието на Русия е изпратило предупреждения до няколко от редакциите на медията часове след гласуването на закона на трето четене в Държавната дума. От радиото уточняват, че в писмата не се споменават конкретни потенциални ограничения, но припомнят предишни изказвания на руски законодатели, според които определени медии може да трябва да предоставят подробна информация за източниците си на финансиране и да посочват, че материалите, които публикуват, са дело на чужд агент. RFE/RL е една от медиите, които могат да попаднат в обсега на новия закон. Под потенциална заплаха са и американските медии Voice of America (VOA) и CNN, както и немската Deutsche Welle.

„На този етап не можем да спекулираме относно ефекта на новия закон, тъй като все още нито една медийна организация не е била специално обозначена като „чужд агент“, а ограниченията, които ще бъдат наложени на тези „агенти“, също не са оповестени“, заяви Томас Кент, президент на RFE/RL. „Решени сме да продължим да вършим журналистическата си работа в интерес на осигуряването на точни и обективни новини за рускоговорящата ни аудитория.“ Европейският съюз осъди подписването на новия закон от страна на руския президент Владимир Путин.

„Законодателството за „чуждите агенти“ е в разрез със задълженията и ангажиментите на Русия в областта на човешките права, а разширяването на обхвата му, така че да включва не само руски неправителствени организации, но и чуждестранни медии, е допълнителна заплаха за свободните и независимите медии и достъпа до информация и пореден опит за ограничаване на пространството за независими гласове в Русия“, заяви Мая Кочиянчич, говорител на ЕС за външните работи и политиката за сигурност/Европейската политика за съседство и преговори за присъединяване към съюза. „Европейският съюз отдавна твърди, че съществуващото руско законодателство, според което неправителствени организации могат да бъдат определяни за „чужди агенти“ и да бъдат обект на глоби, проверки и стигматизация, увеличава ограниченията върху упражняването на основни свободи в Русия, изразходва оскъдните ресурси на неправителствените организации и възпрепятства гражданското общество в страната.“ Американският борд за електронни медии (BBG) също побърза да излезе с позиция по темата. „RFE/RL, VOA и другите мрежи на американски международни медии ще продължат да се придържат към мисията си, определена от американското законодателство, да осигуряват точна, обективна и всеобхватна журналистика и друг тип съдържание на аудиторията си по света, включително в Руската федерация“, заяви директорът на BBG Джон Лансинг в съобщение, публикувано на 25 ноември.

Лансинг посочи, че на новия закон не трябва да се гледа като на ответен удар срещу определени законодателни действия на САЩ, тъй като подобно описание не отговаря на истината. „Руски медии, включително RT и „Спутник“, са свободни да функционират в САЩ и могат да бъдат и се излъчват от американски кабелни телевизии и радио станции“, каза Лансинг. „Американски международни медии обаче, включително VOA и RFE/RL, имат забрана за телевизионно и радио излъчване в Русия.“ Директорът на борда допълва, че журналисти на американски медии продължават да са изправени пред ограничения и да бъдат обект на натиск от страна на руските власти във връзка с изпълнението на задълженията си. „Бордът за електронни медии би се радвал, ако настоящият фокус върху реципрочността между руски и американски медии завърши с предоставането на американските медии в Русия – включително американски международни медии като VOA и RFE/RL – на същите права и възможности, каквито имат руските медии в САЩ.“ Снимка: WikiCommons