Съвместно изявление на организациите, участващи в платформата на Съвета на Европа за защита на безопасността на журналистите, 6 юли 2023 г.

Ужасяващото насилие, упражнено от няколко маскирани нападатели на 4 юли срещу журналистката Елена Милашина и адвоката Александър Немов в Чечения, е най-новата демонстрация на нечовешкия климат на омраза и сплашване, насочен срещу журналисти и правозащитници в днешна Русия. Жертвите на това нападение получиха тежки наранявания, след като автомобилът им беше насилствено спрян на пътя между летището и град Грозни. Докладите на „Мемориал“, водеща организация за защита на човешките права, чието съществуване стана невъзможно в руската държава през 2021 г., сочат, че двамата са били обект на нападение точно заради работата си. Твърди се, че един от извършителите е крещял „предупредени сте – тръгвайте си оттук и не пишете нищо“, преди да вземе телефоните на жертвите и да унищожи документите и оборудването им.

Долуподписаните партньорски организации от Платформата на Съвета на Европа за защита на журналистите осъждат категорично нападението и изискват от полицията и прокуратурата да предприемат незабавни действия за установяване на самоличността и наказване на виновните. Всяка държава, която допуска безнаказаност за престъпления срещу журналисти, създава предпоставки за нови нападения и продължаващо влошаване на свободата на медиите.

Въпреки че, миналата година Русия беше изключена от Съвета на Европа заради непровокираното си нахлуване в Украйна и свързаните с това сериозни нарушения на международното право, страната трябва да изпълни ангажиментите и правните си задължения съгласно националното законодателство и в съответствие с Устава на ООН. Призоваваме руските лидери и всички, които заемат ръководни постове в Русия, да спрат беззаконието и да сложат край на широко разпространените заплахи и актове на насилие срещу журналисти, както и срещу други лица, които упражняват правото си на свобода на словото и мирен протест.

Подписали:

Justice for Journalists (JFJ)
Association of European Journalists (AEJ)
Index on Censorship
European Federation of Journalists (EFJ)
International Federation of Journalists (IFJ)
International Press Institute (IPI)
PEN International
Reporters Without Borders (RSF)
ARTICLE 19