Руските власти обявиха независимия информационен сайт „Медуза“ за нежелателна организация, като така на практика забраниха работата на медията в Русия, както и сътрудничеството на руски граждани с екипа ѝ. Също така под риск са и руските потребители в социалните мрежи, които споделят или със задна дата са споделили, съдържание от нежелателната организация.

Стъпката беше предшествана от продължилата с години кампания на Кремъл за ограничаване на независимите медии и възпрепятстване на работата им.  Тези опити ескалираха, след като Русия нахлу в Украйна миналата година. В изявление руският главен прокурор каза, че базираната в Латвия медия представлява заплаха за основите на конституционната система и сигурността на Руската федерация.

 „Медуза“, един от най-четените независими новинарски сайтове в Русия, заяви, че ще продължи да работи въпреки това поредно препятствие от властите. По-рано медията публикува информация за това какво може да означава обозначението. „На нежелателни организации е забранено да работят на руска територия под заплаха от наказателно преследване“, се казва в статията. „Всеки, който участва или сътрудничи на такива групи, може да бъде преследван за углавно престъпление – това е сериозно ограничение за журналистите, които трябва да говорят с източници, за да съобщават новините.“ Преследваните за сътрудничество с нежелана организация могат да бъдат изправени пред тежки глоби или дори няколко години затвор.

Вече повече от 50 организации попадат в списъка на нежелателните, включително руските разследващи новинарски издания iStories и Proekt, както и базираният в Холандия Bellingcat.

Разследващият редактор на „Медуза“ Алексей Ковальов бе в София през декември миналата година като панелист във втората годишна конференция „Нови хоризонти в журналистиката“, организирана от World Press Institute и и Асоциацията на европейските журналисти с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Тогава Ковальов коментира трудната битка, която той и колегите му водят срещу подхранваната от държавата пропаганда в Русия. „На Путин му е нужна секунда, за да изрече поредното скандално твърдение за Украйна, но на нас ни трябват часове проучване, за да напишем исторически реферат защо това е манипулация. И той излъчва тази манипулация за аудитория от десетки милиони, докато ние достигаме до по-малко от 1% от населението на Русия“.