Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация обяви в четвъртък за задържането на американския гражданин и кореспондент на Wall Street Journal Еван Гершкович по подозрение за шпионаж в полза на американското правителство.

Според руските власти Гершкович е „събирал информация, представляваща държавна тайна, относно дейността на едно от предприятията на руския военнопромишлен комплекс“.

Срещу 31-годишния американски журналист е образувано дело за шпионаж. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 20 години затвор.

Лефортовският районен съд в Москва е задържал Гершкович под стража до 29 май по искане на ФСБ. Съдебното заседание, както съобщава държавната информационна агенция ТАСС, е било закрито за пресата. Делото е класифицирано като строго секретно.

По данни на „Медиазона“ журналистът е бил доведен в сградата на съда в 14:00 ч. московско време. Преди пристигането му сградата е била напълно евакуирана. Когато адвокатът му е пристигнал, не му било позволено да се срещне с подсъдимия.

По-рано в четвъртък изданието 66.ru съобщи, че Гершкович е изчезнал в Екатеринбург. Местният публицист Ярослав Ширшиков, който е придружавал Гершкович по време на работата му, заяви, че Гершкович е работил по материал за руската частна военна компания „Вагнер“ и отношението на руското общество към нейната дейност.

Еван Гершкович живее и работи в Москва от около шест години и е акредитиран като журналист към руското външно министерство. Освен за Wall Street Journal той е писал за AFP, The Moscow Times и New York Times.