JanУбийството на словашкия журналист Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова в края на февруари шокира журналисти, активисти и политици и показа, че Европейският съюз (ЕС) и страните членки трябва да вземат спешни мерки за гарантиране на свободата на словото и безопасността на журналистите. Ситуацията изглежда дори по-страховита предвид факта, че трагичната новина от Словакия дойде само няколко месеца след убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

Към момента на убийството Куцяк е разследвал казус, разкриващ влиянието на Ндрангета върху бизнеса и политиката в Словакия, което породи подозрения, че зад покушението стои именно калабрийската мафия.

Ако подозренията се потвърдят, това ще бъде първото убийство на журналист, извършен от Ндрангета, пише италианският разследващ журналист Роберто Савиано в материал за The Guardian.

Според Савиано, който през последните години се утвърди като един от най-големите познавачи на италианската мафия чрез книги като „Гомор: Лице в лице с Камората“ и „НулаНулаНула“, убийството на Куцяк се различава от покушенията на калабрийската мафия по това, че е извършено в дома му, а не на публично място. Вместо да убива журналисти, през последните години мафията предпочита да унищожава репутацията им, казва Савиано. Ако наистина става въпрос за екзекуция от страна на мафията, допълва той, тогава нередностите, които е бил на път да разкрие Куцяк, са били толкова сериозни, че мафията е преценила, че той трябва да бъде накаран да замълчи на всяка цена.

По думите на Савиано подобна екзекуция изпраща и ясно послание до всички журналисти, че никой не е в безопасност.

Убийството на журналист може да се счита за стратегическа грешка, защото актът на заглушаване потвърждава, че журналистът е бил на път да разкрие голямо престъпление, но това е така само ако активистите и медиите успеят да задържат общественото внимание върху казуса за по-дълъг период, което е трудно, отбелязва Савиано.

„Мафията знае, че в наши дни убийството на журналист ще произведе единствено няколко дни на възмущение и материали по страниците с новини на национални издания“, казва той.

Според Савиано основният проблем е, че смели разследващи журналисти като Куцяк не получават институционалната подкрепа, от която се нуждаят, докато са живи.

„Убийството на Куцяк, смел млад репортер, вършещ работата си, предизвика изблици на шок и международно отразяване, но нищо не беше направено, за да бъде защитен приживе и точно това е скандалното. Журналисти биват изолирани, разкривани, влачени из съдилища, обвинявани или съдени за клевета, както Дафне Каруана Галиция. В Европа, както в Латинска Америка, единственият журналист, който получава безусловна подкрепа, е мъртвият“, обобщава Савиано.

Повече по темата от АЕЖ можете да прочетете тук.

За публикацията е използван материал от The Gardian:  Journalists at risking all to expose the Italian mafia. They must be protected.

Снимка: Ladislav Luppa CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons